Slovenski ‘megazakon’ za ublažavanje krize vrijedit će retroaktivno

Sadašnji paket će biti dopunjen idućim 'megazakonom', koji će Vlada predložiti u roku od dvije sedmice (EPA)

Slovenski “megazakon” za ublažavanje socijalnih i ekonomskih posljedica epidemije Covid-19, o kojemu će od četvrtka, na vanrednom zasjedanju, odlučivati parlament, vrijedit će od 13. martam kada je proglašena epidemija, a ne od 1. aprila, kako je najprije predlagala Vlada.

Takva je odluka donesena u srijedu, na raspravi o prijedlogu tog zakonskog paketa pred matičnim parlamentarnim odborima, a to je predloženo jednoglasno, glasovima vladajućih i opozicijskih stranaka, prenosi Hina.

Zakonski paket “težak” je gotovo tri milijarde eura, no neke su opozicijske stranke ocijenile da ne obuhvata sve kategorije stanovništva, kojima će, zbog očekivane ekonomske krize i recesije, trebati finansijska pomoć.

Ministar finansija Andrej Šircelj obećao je da će sadašnji paket biti dopunjen idućim “megazakonom”, koji će Vlada predložiti u roku od dvije sedmice.

Garancije za krediti i kamate

Opozicija nije uspjela s prijedlogom da se “mirovanje” na otplatu kredita fizičkim i pravnim osobama za vrijeme trajanja krize dopuni odredbom da se na odgode plaćanja glavnice kredita ne smije obračunavati kamata.

Udrugženja poslodavaca su u razgovoru s predstavnicima Vlade navela kako će uz, prvi paket zakona za pomoć privredi, kako bi preživjela i očuvala radna mjesta, vrlo brzo biti potrebno donijeti novi “megazakon”, koji bi ekonomiji, nakon pobjede nad pandemijom, omogućio da poveća likvidnost i ponovo pokrene proizvodnju i oporavak.

“Intenzivno treba razmišljati o kvalitetnom ‘megazakonu broj dva’, koji mora riješiti situaciju s likvidnošću i omogućiti ponovni start”, kazao je nakon sastanka predsjednik Privredne komore Slovenije Boštjan Gorjup.

Kako prenose mediji, privrednici žele da država da dodatne kreditne garancije bankama za odgodu finansijskih obveza, povećanje likvidnosti i za kreditiranje izvoza, veća od onih koja su predviđena u prvom paketu mjera za ublažavanje posljedica koronakrize.

Izvor: Agencije