Oglasi

Slovenija protiv austrijskog zatvaranja granice

Centre u kojima bi se migranti odvajali od pravih izbjeglica treba postaviti na vanjskim granicama Evropske unije, predlažu iz Ljubljane.
Glavnina migracijskog pritiska ne može se i ne smije rješavati u Sloveniji, kazala je ministrica policije Gjerkeš-ŽnidarEPA

Austrija nema nikakvog pravog razloga za zatvaranje granice sa Slovenijom zbog migranata i izbjeglica, a centre u kojima bi se migranti odvajali od pravih izbjeglica treba postaviti na vanjskim granicama Europske unije, poručili su iz slovenske Vlade.

"Slovenska policija dobro štiti vanjsku schengensku granicu prema Hrvatskoj, a time i dokazuje da Slovenija u pogledu sigurnosti ne predstavlja opasnost ni za Austriju ni za druge članice Schengena", kazala je slovenska ministrica unutarnjih poslova, Vesna Gjerkeš-Žnidar.

Bila je to njezina reakcija na vijesti da će Austrija 25. lipnja održati vježbu pripadnika austrijske vojske i policije za zaustavljanje migrantskog i izbjegličkog vala.

Ustvrdivši da je broj ilegalnih migranata koji iz Slovenije ulaze u Austriju minimalan, ona je kazala da Austrija nema nikakav razlog za zatvaranje granice sa Slovenijom i da migrante treba zaustaviti na vanjskim granicama EU-a.

Vježba na Dan državnosti Slovenije

Prema njenim riječima bi tamo trebalo postaviti "žarišne točke" (hot spots), gdje bi se stranci iz trećih država profilirali, kako bi se vidjelo koji ispunjavaju uvjete za dolazak u EU, a koji su migranti koji ne bježe od rata i progona i koje bi onda trebalo vratiti u države iz kojih dolaze.

"Glavnina migracijskog pritiska ne može se i ne smije rješavati u Sloveniji", kazala je Gjerkeš Žnidar.

Slovenska policija objavila je da je o vježbi suzbijanja migracijskog pritiska koju Austrija planira bila obaviještena, ali da se ne slaže niti s njenim konceptom niti s vremenom održavanja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.