Slovenija: Neizvjestan opstanak vladajuće koalicije

U Sloveniji je sve manje izvjesno da će opstati vladajuća koalicija. Stranka penzionera – DESUS, zauzela je stav da premijer Janez Janša treba da podnese ostavku i traži prijevremene izbore.

Time se pridružio Građanskoj listi Gregora Viranta – inače predsjednika slovenačkog Parlamenta.

Glavni odbor Slovenačke narodne stranke zaključio je da ova stranka izlazi iz koalicije, ako Janša do kraja februara ne odstupi sa vlasti ili ne predloži novog kandidata.

Čeka se još stav  Nove Slovenije – Hrišćanske narodne partije, koja je do sada bila najvjerniji saveznik aktuelnog premijera.

Podsjećamo da je premijer Janez Janša, partnerima postavio ultimatum da se izjasne ostaju li u Vladi ili Slovenija ide na prijevremene izbore.

Predsjednik stranke penzionera – DESUS i slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec, u gostovanju za Al Jazeeru, predvidio je da bi Slovenija za nekoliko mjeseci mogla da ima prijevremene izbore, jer, premijer Janez Janša ne želi da odstupi sa te funkcije. 

Erjavec je takođe potvrdio da njegova stranka neće podržati nijednog drugog mandatara iz Janšine Slovenske demokratske stranke.
 

Izvor: Al Jazeera