Slovenija bez komentara o Junckeru

Jean-Claude Juncker, EU, Evropska komisija
Moramo se odmaknuti od scenarija koji pretpostavlja izostanak sporazuma (EPA)

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova nije željelo komentirati članak njemačkog Spiegela prema kojemu se predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker oglušio o mišljenje pravne službe komisije da Bruxelles mora stati na stranu Slovenije u sporu s Hrvatskom oko provođenja arbitražne presude, navodi Slovenska tiskovna agencija STA.

“Medijske napise ne komentiramo, a Slovenija je privržena poštovanju vladavine prava i odluka međunarodnih sudova. Vjerujemo da to stajalište s nama dijeli i Europska komisija”, naveli su u vezi s člankom Spiegelova dopisnika iz Bruxellesa u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova koje vodi donedavni premijer Miro Cerar.

Po njemačkom listu Juncker je, iako je u početku podržao primjenu arbitražne presude koja je Sloveniji dodijelila većinu Savudrijske vale i kontaktnu točku s međunarodnim vodama, na kraju zauzeo neutralan stav i pitanje proglasio bilateralnim, iako od važnosti za Europsku uniju i regiju.

Pravna služba EK: Presuda obvezujuća za Hrvatsku

Spiegel je, navodi STA, objavio mišljenje pravne službe Europske komisije u kojemu se potvrđuju slovenski navodi da je arbitražna presuda obvezujuća i za Hrvatsku, da ona nije pravovaljano istupila iz arbitraže te da se i Europska komisija trebala pridružiti slovenskoj tužbi pred sudom EU-a u Luksemburgu u kojoj Slovenija nastoji dokazati da neprovođenje arbitražne odluke znači hrvatsko kršenje europske pravne stečevine.

Hrvatska to negira i arbitražni postupak zbog postupanja Slovenije tijekom arbitriranja smatra nepovratno kompromitiranim procesom.

Obveza poštovanja arbitražne presude ili odluke proizlazi iz poštovanja pravnih načela o presuđenim predmetima i poštivanju ugovora, naglasila je u svom do sada neobjavljenom spisu pravna služba Komisije, prema Spiegelu.

Izvor: Agencije