Oglasi

Slovenci proizveli prvi električni avion na svijetu

Dvosjed na baterije kompanije Pipistrela dobio je certifikat Agenicije za sigurnost zračnog saobraćaja Evropske unije i može se koristiti u komercijalne svrhe.
Pipistrel Velis Electro je mali dvosjed namijenjen je za obuku pilota, a može letjeti 50 minutaPipistrel

Slovenska kompanija Pipistrel proizvela je prvi električni avion na svijetu, koji je dobio certifikat Agencije za sigurnost zračnog saobraćaja (EASA) Evropske unije, što znači da ispunjava sigurnosne standarde i da se može koristiti komercijalno.

Avion na baterije Pipistrel Velis Electro je mali dvosjed namijenjen za obuku pilota, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Može letjeti 50 minuta, a uz rezervno punjenje i i duže, što je tipično za upotrebu u školama letenja.

Iskorak za avioindustriju

"Počeli smo letjeti na električni pogon 2007. godine i napravili smo više od osam aviona prije Velis Electre. Utvrdili smo sve što treba posjedovati tip aviona s certifikatom, kako sa tehnološkog, tako i sa stanovištva korisnika", izjavio je direktor Pipistrela za istraživanje i razvoj Tine Tomažič.

Certificirani tip aviona, kako objašnjava, znači da se on može bez prepreka koristiti u komercijalne svrhe.

Tomažič dodaje da je ovo iskorak za avioindustriju u cjelini, koji će omogućiti elektrifikaciju i mnogo većih letjelica.

Pipistrel bi ove godine trebao isporučiti 31 primjeraka aviona Velis Electro kupcima u sedam zemalja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.