Slovačkog premijera liječi izbjeglica

Fico je ranije izavio da će odbiti da donese bilo koju odluku „koja bi mogla dovesti do razvoja muslimanske zajednice u Slovačkoj“ (EPA)

Slovački premijer Robert Fico, poznat po antimigrantskim stavovima i izjavama protiv muslimana, primljen je u bolnicu gdje ga je liječio liječnik izbjeglica.

Fico (51) je prebačen u Institut za kardiovaskularne bolesti u Bratislavi nakon što je osjetio bol u prsima, te se očekuje da će tamo ostati još sedam dana.

Češki mediji objavili su da je Ficov liječnik Mongi Msolly, koji je također direktor instituta, izbjeglica iz Tunisa koji je stigao u bivšu Čehoslovačku 1980. godine, gdje je završio fakultet.

Nakon raspada Čehoslovačke, Msolly je ostao u Slovačkoj. Govori arapski, engleski, francuski i slovački jezik, a poznat je i kao uspješan biznismen.

Izjave protiv izbjeglica muslimana

Slovački premijer ima tvrde stavove protiv izbjeglica i često poziva da se zabrani njihov ulazak u Evropsku uniju.

Regionalni saveznici Slovačke, Češka, Mađarska i Poljska, također imaju slične poglede na izbjegličku krizu.

Fico je ranije izavio da će odbiti da donese bilo koju odluku “koja bi mogla dovesti do razvoja muslimanske zajednice u Slovačkoj“ i kritizirao je program kvota EU za raspodjelu izbjeglica.

Postao je ponovo premijer kada je njegova stranka pobijedila na parlamentarnim izborima u martu.

Svoj prvu posjetu u inostranstvo u novom mandatu otkazao je zbog zdravstvenih problema. Fico je ove sedmice trebao posjetiti Češku, Mađarsku i Poljsku.

Izvor: Agencije