Oglasi

Slovačka kupuje F-16 ili borbene avione Gripen

Ministarstvo odbrane će Vladi dostaviti analizu dviju opcija do 29. juna, kako bi se zamijenili stari ruski avioni MiG-29.
Avioni, Zrakoplovi, Borbeni avioni, GripenSlovačkoj susjedne Mađarska i Češka već imaju švedske avione GripenReuters - Arhiva

Slovačko Ministarstvo obrane objavilo je u petak da razmatra kupnju američkih zrakoplova F-16 ili švedskih borbenih zrakoplova Gripen, kojima bi zamijenila stare ruske zrakoplove MiG-29.

Ministarstvo je saopćilo da će Vladi dostaviti analizu dviju opcija do 29. lipnja.

Slovačka, članica NATO-a, ima s Rusijom ugovor o održavanju 12 zrakoplova MIG-29 do jeseni sljedeće godine.

Taj bi se ugovor možda morao proširiti čak i ako Vlada odobri nove zrakoplove do kraja ove godine, jer je za isporuku novih zrakoplova potrebno 18 do 14 mjeseci.

Češka i Mađarska imaju Gripen, Poljska F-16

"Obje opcije su dobre. Zrakoplovi F-16 su skupi i možda će se morati čekati njihova isporuka do 2023. godine", rekao je Jaroslav Nad iz slovačkoga Instituta za sigurnosnu politiku, prenosi Hina.

Susjedne Mađarska i Češka već imaju zrakoplove Gripen, koje je proizveo Saab.

Poljska ima zrakoplove F-16 američkog proizvođača Lockheed Martin Corp. i možda će ih kupiti još.

Slovačka će za modernizaciju vojske do 2030. godine izdvojiti blizu 6,5 milijardi eura.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.