Sloboda medija: U regiji najbolja Slovenija, a najlošija Makedonija

Reporteri bez granica (RSF) objavili su svoje redovito izvješće za 2018. godinu o slobodi medija u svijetu.

Od zemalja u regiji najbolje je pozicionirana Slovenija na 32. mjestu od 180 zemalja, Bosna i Hercegovina zauzela je 62. mjesto, a Hrvatska se našla na 69. sa “skromnim” napretkom nakon što je prošle godine bila 74.

Mađarska je 73., Albanija 75., Srbija je deset mjesta niže nego prošle godine, na 76. mjestu, Crna Gora na 103., a Makedonija na 109. mjestu.

Reporteri bez granica naveli su da je Srbija nesigurna za novinare jer postoji veliki broj napada na predstavnike sedme sile koji nisu istraženi, riješeni ili kažnjeni, prenosi Tanjug.

Prema izvješću RSF-a, hrvatski novinari koji istražuju korupciju, organizirani kriminal ili ratne zločine često su podvrgnuti maltretiranju.

Kleveta je kriminalizirana, a vrijeđanje “Republike, njezina znakovlja, himne ili zastave” kažnjivo je kaznom do tri godine zatvora, podsjeća RSF.

Na prvom mjestu Norveška

Još gore, “ponižavajući”su medijski sadržaji kriminalizirani od 2013., ističe ta nevladina udruga.

Riječ je o tzv. “sramoćenju”, kaznenom djelu za koje se novinar može proglasiti krivim iako je izrekao istinu, ali sudac može procijeniti da ta istina nije u javnom interesu.

“Miješanje Vlade u javnu televiziju HRT i dalje predstavlja stvarni problem koji ograničava nezavisnost medija. HRT je očito pod političkim pritiskom. Interesne skupine pokušavaju utjecati na uredničku politiku i miješaju se u njegovu upravu”, stoji u izvješću RSF-a, prenosi Hina.

U zajedničkom posjetu u siječnju 2018. RSF i druge nevladine udruge utvrdili su da je došlo do neznatnog poboljšanja situacije.

Također su pohvalili rad policije, koja je u posljednje vrijeme povećala broj uhićenja u slučajevima fizičkog nasilja prema novinarima.

Na prvom se mjestu nalazi Norveška, a slijede Švedska, Nizozemska, Finska, Švicarska, Jamajka, Belgija, Novi Zeland, Danska i Kostarika.

Posljednja mjesta zauzele su, kao i prethodnih godina, Sjeverna Koreja, Eritreja, Turkmenistan, Sirija, Kina, Vijetnam, Sudan, Džibuti, Kuba i Ekvatorska Gvineja.

Općenito u svijetu, ističe RSF, sve je prisutnije ozračje mržnje prema novinarima, a neprijateljstvo prema medijima nije više ograničeno na čelnike autoritarnih zemalja, poput Turske, koja je zabilježila pad za dva mjesta i nalazi se na 157. mjestu ljestvice, dok u Egiptu (161. mjesto) vlada prava “mediofobija”.

Sjeverna Koreja na posljednjem mjestu

U toj se zemlji novinari redovito uhićuju zbog optužbi za terorizam, a svi oni koji ne pokazuju lojalnost vlastima samovoljno se uhićuju i šalju u zatvore.

Još je gore stanje u Kini, koja se našla na 176. mjestu, a najgora je situacija i dalje u Sjevernoj Koreji, koja je zauzela posljednje, 180. mjesto na Indeksu slobode medija.

No, sve više ni demokratski izabrani čelnici ne gledaju na medije kao na neizostavni dio demokracije nego se na novinare gleda kao na suparnike, prema kojima se sve više iskazuje odbojnost.

SAD, zemlja Prvog amandmana, kojim se kao svetinja čuva sloboda izražavanja, ponovno je pao na ljestvici slobode medija pod predsjedanjem Donalda Trumpa, ovog puta za dva mjesta i sada se nalazi na 45.

Trump je novinare nazvao “neprijateljima naroda”, izrazom koji je koristio Staljin.

U porastu je verbalno nasilje političara prema novinarima i u Europi iako je to regija u svijetu u kojoj se sloboda medija najviše poštuje.

U Češkoj, koja je pala za 11 mjesta, na 34., predsjednik Miloš Zeman pojavio se na jednoj tiskovnoj konferenciji s lažnim kalašnjikovom, na kojem je bilo napisano “Za novinare”.

U Slovačkoj, koja bilježi pad za deset mjesta i sada zauzima 27., premijer Robert Fico nazvao je novinare “prljavim, protuslovačkim prostitutkama” i “idiotskim hijenama”.

RSF: ‘Rusija širi svoju propagandnu mrežu’

U Slovačkoj je u veljači likvidiran novinar Jan Kuciak, koji je istraživao povezanost političara i mafije, a četiri mjeseca ranije na Malti je smaknuta novinarka Daphne Caruana Galizia, koja je istraživala korupciju u redovima političara svih političkih usmjerenja.

Malta je nakon toga pala za 18 mjesta i sada zauzima 65.

Što se Francuske tiče, tamošnji su mediji slobodni i prilično dobro zaštićeni zakonom, no medijskim sektorom dominiraju velike poslovne grupacije s interesima izvan novinarstva.

Francuska je napredovala za šest mjesta i nalazi se na 33., ali ni ona nije iznimka kad je riječ o verbalnim napadima na novinare. RSF navodi primjer šefa radikalne ljevice Jean-Luca Mélenchona, koji je nedavno napisao da je “mržnja prema medijima i onima koji ih pokreću pravedna i razumna”.

RSF upozorava na Rusiju, koja je ušutkala neovisne glasove kod kuće te sada širi svoju propagandnu mrežu pomoću televizijske kuće RT i agencije Sputnjik.

Rusija Vladimira Putina nalazi se na 148. mjestu slobode medija.

Nesmiljeni pritisak Putina i kineskog vođe Xi Jinpinga na medije i svaki obračun s kritikama i disidentima, zaključuje RSF, daju potporu despotskim zemljama, koje su na samom dnu Indeksa.

Izvor: Agencije