Slabija potražnja za radnicima u Evropi

Privremeno zapošljavanje smatra se vodećim indikatorom za ukupno tržište rada (Reuters)

Najveća svjetska agencija za privremeno zapošljavanje, švicarski Adecco upozorio je u četvrtak na izazovno predstojeće razdoblje u Evropi u vezi sa zapošljavanjem.

Najveće tržište rada, Francuska i ostale zemlje članice eurozone, neće tako skoro izaći iz paralizirajuće dužničke krize.

Privremeno zapošljavanje smatra se vodećim indikatorom za ukupno tržište rada.

Mnogi poslodavci, naime, oklijevaju odmah preuzeti obaveze koje proizlaze iz zapošljavanja na neodređeno vrijeme, nego preferiraju zapošljavanje na određeno vrijeme, jer smatraju da im to daje fleksibilnost u slučaju da ekonomski oporavak stane.

„Naši prihodi u julu bili su slabiji, uglavnom zbog Francuske i Japana. Geografski gledano, razvoj situacije na tržištima rada i dalje je raznolik.

Evropska tržišta rada i dalje slabe“, stoji u saopćenju Adecca.

Pad neto dobiti

U SAD-u je stopa nezaposlenosti i dalje visoka, dok evropske vlade uvode budžetsku štednju, a bore se i s rekordnom nezaposlenošću.

Adecco je zbog takve situacije na tržištima rada u svijetu u drugom tromjesečju zabilježio pad neto dobiti za 20 posto, na 113 miliona eura.

Ta agencija za privremeno zapošljavanje, zadužena za osiguravanje osoblja za Olimpijske igre u Londonu, izvijestila je i o padu prihoda u tome razdoblju za 4 posto, na 5,2 milijarde eura, pri čemu je na tržištu Francuske, Italije i Japana zabilježila dvoznamenkaste stope pada prihoda.

Čak i u Njemačkoj, koja je dosad pokretala evropsku ekonomiju, prihodi Adecca smanjeni su 1 posto. No, u sjevernoj Americi prihodi su mu ojačali 2 posto.

Izvor: Agencije