Slabi podrška opozivu američkog predsjednika

Amerikanci su pokazali snažnije zanimanje prošlog mjeseca za sankcioniranje aktuelnog predsjednika (EPA)

Prema istraživanju javnoga mnijenja, koje su proveli agencija Reuters i istraživačka agencija Ipsos, podrška opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa oslabila je ove sedmice.

U međuvremenu se Bijela kuća priprema na dugu borbu protiv optužbi demokrata da je administracija izvršila pritisak na stranu vladu da istraži jednog od Trumpovih demokratskih protivnika.

Istraživanje provedeno 14. i 15. oktobra pokazalo je da 43 posto odraslih u SAD-u misli kako Trumpa “treba opozvati”, što je dva postotna boda manje od sličnog istraživanja prošle sedmice.

Zviždač i pritisak na Zelenskog

Njih 42 posto smatra da “ne treba biti opozvan”, a 14 posto je reklo kako nisu sigurni, prenosi Hina agenciju Reuters.

Amerikanci su pokazali snažnije zanimanje prošlog mjeseca za sankcioniranje predsjednika i njegovo moguće uklanjanje s dužnosti putem kongresnog opoziva, nakon što je zviždač rekao kako je Trump možda zloupotrijebio svoje ovlasti kako bi povećao izglede da bude ponovo izabran za predsjednika.

Zviždač je izvijestio kako je izgledalo da Trump vrši pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u telefonskom razgovoru 25. jula da istraži navode o korupciji protiv bivšeg potpredsjednika Josepha Bidena, koji bi mogao dobiti kandidaturu Demokratske stranke za predsjedničke izbore 2020. godine.

Trump je negirao da je učinio išta loše, a Zelenski je negirao da je na njega vršen pritisak.

Za rješavanje važnih problema

Većina ispitanika, njih 60 posto, smatra da bi se “Kongres trebao fokusirati na rješavanje važnih problema s kojima su suočeni Amerikanci, a ne se na istragu predsjednika Trumpa”.

Njih 57 misli da Kongres treba istražiti je li Trump počinio nešto u ukrajinskom telefonskom razgovoru zbog čega bi mogao biti opozvan.

Anketa Reuters/Ipsos je provedena internetski, na engleskom jeziku, širom Sjedinjenih Američkih Država.

Uključila je odgovore 1.115 odraslih i ima interval vjerodostojnosti, mjeru preciznosti ankete, od tri postotna boda.

Izvor: Agencije