Oglasi

Skup Salvinijeve desnice u Rimu protiv nove Vlade

Čelnik Lige naveo kako je na skupu u italijanskoj prijestolnici bilo 200.000 pristalica, policija kaže 50.000.
Berlusconi rekao kako je prije 25 godina ušao u politiku kako bi Italiju spasio od komunista, istakavši kako je ta prijetnja danas veća nego ikadaEPA-EFE

Deseci hiljada pristalica italijanskih desnih opozicijskih stranaka, predvođenih Ligom bivšeg potpredsjednika Mattea Salvinija koja je prije dva mjeseca izašla iz Vlade, okupilo se u subotu u centru Rimu kako bi protestirali protiv novih vlasti, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Demonstranti sa italijanskim i zastavama Lige napunili su Trg svetog Ivana, tradicionalnu lokaciju skupova ljevice i sindikata. Salvini i njegovi saveznici govorili su sa pozornice ispred velikog panoa na kojem je pisalo „Italijanski ponos“.

„Ovo je Italija koja radi i pati, sanja i nada se“, rekao je Salvini, bivši ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik Vlade u koaliciji Lige i Pokreta pet zvijezda (M5S).

Nove koalicije

Ta koalicija pala je u augustu kad je Salvini, ohrabren dobrim rezultatima svoje stranke u anketama, odlučio izaći iz Vlade kako bi izazvao prijevremene izbore, nadajući se kako će nakon njih postati premijer.

No, umjesto toga je M5S formirao novu koaliciju s Demokratskom strankom (DP) lijevog centra, ranije svojim najvećim rivalima, čime je Liga gurnuta u opoziciju.

„Mi smo ljudi koji su protiv elita i promijenit ćemo historiju ove države“, kazao je Salvini i dodao kako je na skup došlo 200.000 ljudi. Policija procjenjuje kako je došlo oko 50.000 osoba.

Ankete pokazuju kako je Liga izgubila dio podrške otkad je Salvini srušio prošlu Vladu, no i dalje je najpopularnija stranka sa približno 30 posto birača na svojoj strani.

Govor Berlusconija

No, sveukupna podrška PD-u, M5S-u i drugim lijevim i centrističkim strankama otprilike je jednaka onoj desnog bloka koji se okupio u subotu.

Prije Salvinija je na pozornici govorio 83-godišnji bivši premijer Silvio Berlusconi čija stranka Forza Italia proteklih godina gubi podršku, te Giorgia Meloni, čelnica krajnje desne stranke Braća Italije.

Salvini je od Berlusconija preuzeo ulogu vođe desnice, no i dalje mu je potrebna njegova podrška ako želi doći na vlast.

Bivši premijer je novu vladu prozvao „najviše lijevom u historiji“ i rekao je kako je prije 25 godina ušao u politiku kako bi Italiju spasio od komunista, istakavši kako je ta prijetnja danas veća nego ikada.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.