Škoro bi pomilovao osuđenog ratnog zločinca

Tomislav Merčep
Tužilaštvo je Merčepa u početku teretilo da je zapovijedao zločine (Al Jazeera)

Hrvatski predsjednički kandidat Miroslav Škoro najavio je da će, postane li predsjednikom, pomilovati Tomislava Merčepa, koji je pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao “merčepovci” nije spriječio zločine počinjene nad srpskim civilima.

Škoro je to rekao gostujući u ponedjeljak u emisiji Demokracija Vinkovačke TV, a snimku je objavio na svojoj Facebook stranici pod naslovom “Kao predsjednik neću ponoviti greške prethodnika i pomilovat ću hrvatske branitelje”, prenosi Hina.

“Tražim ozbiljnu promjenu, povećanje ovlasti predsjednika države da bi se uvela bolja kontrola. Ako narod nekog izabere s milijun glasova, onda taj odgovara tom narodu, ali mora imati pravo zastupati ga”, ustvrdio je Škoro, koji je sadašnju ulogu predsjednika nazvao funkcijom bez ovlasti.

“To je funkcija koja može nekome dati odličje i još uvijek može pomilovati, ne znamo dokad, sad će napraviti nekakvu komisiju”, kaže Škoro.

Na čelu ‘merčepovaca’

Upitao je pritom kojeg je to hrvatskog veterana pomilovala aktualna predsjednica.

“Ja ću vam reći: pa, nijednog. Onda mene pitaju što ja mislim o tome bih li ja pomilovao Tomislava Merčepa. Evo i odgovora: bih”, poručuje Škoro, kako prenosi agencija.

Vrhovni je sud u veljači 2017. povisio na sedam godina zatvorsku kaznu Merčepu, koga je zagrebački Županijski sud u svibnju 2016. nepravomoćno osudio na pet i pol godina zatvora jer, kao zapovjednik postrojbe poznate kao “merčepovci”, nije spriječio zločine počinjene nad srpskim civilima.

Vrhovni je sud djelomice prihvatio argumente tužiteljstva i povisio kaznu, dok je sve ostale žalbene razloge odbacio kao neosnovane, proizlazi iz pravomoćne presude, koja je bila dostavljena zagrebačkom Županijskom sudu, a potom i Merčepu u remetinečkom zatvoru.

Merčep je u Remetinec odveden nakon izricanja nepravomoćne presude 12. svibnja 2016.

Od početka tvrdi da je nevin, a poricao je i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom.

Bio zapovjednik na terenu

Tužiteljstvo ga je isprva teretilo da je zapovijedao zločine, no optužnica je potom ublažena, pa je osuđen jer svoje podređene u zločinima nije spriječio.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu, sudac Zdravko Majerović kazao je da Merčepova odgovornost proizlazi upravo iz činjenice da je bio zapovjednik na terenu i da je, “bez obzira na okolnosti agresivnog rata”, imao prilike spriječiti nezakonita uhićenja, ubojstva i mučenja civila s kutinskog, pakračkog i zagrebačkog područja.

Merčepov je odvjetnik od Ustavnog suda tražio ukidanje obiju presuda i novo suđenje, navodeći da su njegovu branjeniku povrijeđena ustavna prava na pravično suđenje i pretpostavku nedužnosti, ali i da ima loše uvjete u zatvorskoj bolnici.

No, Ustavni je sud početkom prošle godine odbio Merčepovu tužbu.

Izvor: Agencije