Skoro 70 posto Grka protiv imena ‘Makedonija’

Najmanje 500 autobusa sa demonstrantima iz cijele Grčke stiglo je u Solun, gdje su se u centru grada održale demonstracije protiv upotrebe riječi Makedonija u bilo kakvom rješenju spora između Atine i Skoplja zbog imena bivše jugoslovenske republike.

Više od 50.000 ljudi se okupilo u centru Soluna.

U protestima učestvuju sveštenici, članovi makedonskih sindikata iz Sjeverne Grčke, konzervativni i socijalistički lokalni političari i vojni penzioneri.

Protest nije povezan ni sa jednom političkom partijom i cilj je da se Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji jasno uputi poruka da prestane da koristi riječ Makedonija u svom imenu.

Iznijeti neki prijedlozi

Prema ispitivanju javnoga mnijenja, sedam od deset Grka, odnosno 68 posto građana su protiv da ime njihovog sjevernog susjeda sadrži riječ Makedonija.

Protest protiče u mirnoj atmosferi, sa nekoliko čarki koje su se dogodile između demonstranata i anarhista obučenih u crno koji su pokušali da se ubace među demonstrante.

To je prvi veliki protest u Grčkoj otkako su se dvije zemlje ovog mjeseca saglasile da obnove napore u cilju rješavanja 25-godišnjeg spora.

Ovosedmični pregovori između glavnih pregovarača Grčke i Makedonije, pod posredovanjem diplomate UN-a Matthew Nimetza , nisu donijeli konkretne rezultate, ali su neki prijedlozi vezani za ime iznijeti na pregovarački sto.

Grčki premijer Alexi Tsipras rekao je za današnje izdanje grčkog lista Etnos da je u historijskom smislu potpuno neosnovano i apsurdno tražiti ekskluzivitet za Makedoniju.

“Ali, nije nerazumno uvrstiti termin “Makedonija” u kombinovani naziv, sa geografskim ili hronološkim kvalifikativom, za generalnu upotrebu, kako bi bilo apsolutno jasno da niko ne polaže pravo na zemlju ili historiju drugog naroda”, istakao je Tsipras u tom intervjuu.

Grčka blokira pokušaje Makedonije da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u, tvrdeći da naziv Makedonija podrazumijeva polaganje teritorijalnih prava na istoimenu sjevernu grčku regiju, koja obuhvata i grad Solun.

Izvor: Al Jazeera i agencije