Skoplje i Atina postigli dogovor o imenu – Republika Sjeverna Makedonija

Makedonija i Grčka postigle su sporazum u dugogodišnjem sporu u vezi imena, a dogovoreno je kompromisno ime Republika Sjeverna Makedonija.

Spor o imenu traje 25 godina, a razgovori dvije države intenzivirani su u posljednjih nekoliko mjeseci. 

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je na konferenciji za medije da se radi o historijskom sporazumu koji će građanima donijeti bolju budućnost. 

Grčki premijer Alexis Tsipras obavijestio je predsjednika države o dogovoru sa Zaevom. Kako je izjavio, postignut je dobar dogovor.

Makedonija će morati da promijeni ime i u Ustavu, a ukoliko Skoplje ispoštuje svoje obaveze, Atina će sporazum ratifikovati u parlamentu. Tsipras će o dogovoru sa makedonskim kolegom obavijestiti i čelnike političkih stranaka pozicije i opozicije. Mediji u toj zemlji prenose da će tekst sporazuma makedonski i grčki premijeri potpisati u subotu.

“Ono što se nezvanično saznaje o ugovoru je da je novo, kompromisno ime Republika Severna Makedonija, da će se koristiti u bilateralnim, međunarodnim odnosima. Međutim, Makedonija je preuzela obavezu da koristi to ime i kod kuće, a nepoznato je od kog momenta će to morati uraditi. To podrazumeva da će se menjati Ustav, odnosno dosadašnje ustavno ime Republika Makedonija”, javlja iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Duga procedura

Dodaje da je ovo emotivno pitanje za Makedoniju zbog čega je dugo vremena ostalo neriješeno. Stoga i Zaev mora da osigura široku društvenu podršku.

“Ali za sada ne izgleda tako, jer se predsednik i lider opozicione VRMO-DPMNE protive ovom ugovoru, oni se protive promeni Ustava, a jasno je da Makedonija, ako želi da sprovede ugovor, mora da promeni Ustav. Ostaje procedura da se ovaj ugovor izglasa u Parlamentu, nakon toga ide na potpisivanje kod predsednika države, a to je upitno. Nakon toga Grčka daje zaleno svetlo da Makedonija u julu postane 30. članica NATO-a te da počne pregovore za članstvo u EU. U jesen je najavljen referendum gde će građani Makedonije glasati da li prihvataju ugovor… Nakon toga će i Grčka ratifikovati sporazum u svom parlamentu”, izvještava Smilevska. 

Rješenje spora o imenu Makedonije je važno kako bi krajem mjeseca dobila datum početka pregovora s Evropskom unijom.

Grčka ne želi priznati susjednu zemlju pod tim imenom i službeno je zove FYROM (Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija).

Atena, koja poput ostalih članica obje organizacije ima pravo veta na priključivanje Makedonije, protivi se upotrebi imena Makedonije tvrdeći da ono može podrazumijevati teritorijalne težnje prema sjevernoj grčkoj pokrajini istog imena.

Prijedlozi za ime, između ostalog, bili su Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje).

Izvor: Al Jazeera i agencije