Škole u BiH: Kada se polazi i kako se uči

Zavisno od dijela države, djeca će u škole krenuti ili 1. ili 7. septembra (EPA)

Školarci u Bosni i Hercegovini, a posebno njihovi roditelji, iz dana u dan budno prate sve navode o početku nove školske godine u okruženju epidemije korona virusa. Zavisno od dijela države, to će biti ili prvog dana septembra (1. 9.) ili prvog ponedjeljka navedenog mjeseca (7. 9.), no na koji će se način nastava odvijati još nije u potpunosti sigurno.

U bh. entitetu Republika Srpska prvo zvono će se čuti 1. 9. i učenici će biti u klupama uz izmijenjene uvjete i uz sve propisane mjere. Navodi se kako će školski čas trajati maksimalno 30 minuta i da će razredi biti podijeljeni u grupe po 15 učenika. Između dvije smjene će biti pauza od najmanje 15 minuta, kako bi se dezinficirale učionice, navode iz Vlade RS-a.

Kada je riječ o drugom entitetu, Federaciji Bpsne i Hercegovine, Federalni štab Ministarstva zdravstva u četvrtak će održati sastanak na kojem će glavna tema biti nova školska godina i metode izvođenja nastave u skladu sa situacijom s korona virusom u svim kantonima. Dan poslije bit će održan sastanak Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije s ministrima obrazovanja iz svih deset kantona.

Prve dvije sedmice u Sarajevu

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u utorak je objavilo kako nova školska godina počinje 1. septembra te kako će se u prve dvije sedmice nastava odvijati prema slijedećim modelima:

– Prijem prvačića će biti održan 1. septembra po odjeljenjima u fiskulturnim salama ili dvorištu ili holu škole, a prema planu prijema prvačića, koji će pripremiti škole uz poštivanje donesenih epidemioloških mjera. Preporučuje se školama da prijem prvačića organiziraju tako da svako odjeljenje ima poseban termin prijema. U zavisnosti od prostornih kapaciteta škole, škole mogu ograničiti broj osoba koje dolaze u pratnji prvačića.

– Za učenike razredne nastave, osim učenika prvih razreda, redovna nastava u školi počinje 2. septembra. Nastava će se izvoditi u grupama od maksimalno 15 učenika, uz trajanje časa od 30 minuta, s odmorima od pet minuta i bez velikog odmora. Nastava će se odvijati prema planu, odnosno rasporedu koji utvrđuje škola.

– U odjeljenjima u kojima nije moguće ispoštovati maksimalno dozvoljeni broj učenika, škola će napraviti raspored naizmjeničnog pohađanja online nastave i redovne nastave.

– Učenici s hroničnim oboljenjima i učenici koji u zajedničkom domaćinstvu imaju osobe s hroničnim oboljenjima, stare i iznemogle osobe i druge osobe iz rizičnih skupina nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi. Nastavnik/ica razredne nastave, odnosno predmetni nastavnik/ica, učenicima koji nisu bili prisutni na nastavi neposredno nakon završetka će dostaviti materijale elektronskim putem. Učenici s teškoćama nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi. Škola će tim učenicima, u saradnji s roditeljima, dostavljati nastavne materijale i preporuke/smjernice za usvajanje nastavnih sadržaja.

U KS- Srednjoškolci po ‘online’ modelu

– Predmetna nastava od šestog (od odnosno petog) do devetog razreda će se se izvoditi po principu “online” modela.

– Za sve učenike srednjih škola nastava će se od 1. do 14. septembra izvoditi po “online” modelu, osim učenika srednjih škola za učenike s teškoćama u razvoju i Srednje muzičke škole.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a će, u koordinaciji sa Kriznim štabom KS-a, u drugoj sedmici septembra razmotriti potrebu izmjene modela izvođenje nastave u osnovnim i srednjim školama KS-a.

Nova školska godina u (Livanjskom) Kantonu 10 redovno će krenuti 7. septembra, objavila je Vlada ovog kantona.

Odluka o početku nove školske godine donesena je na zajedničkom sastanku direktora osnovnih i srednjih škola s ministricom rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih, te ministrom nauke, prosvjete, kulture i sporta i direktoricom Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10.

Odlučeno je kako će nova školska godina krenuti 7. septembra, a do tada će se održati obavezni roditeljski sastanci i druge aktivnost, gdje će biti prezentirani protokoli ponašanja za sve učenike obrazovnog procesa, kao i provođenje priprema kako bi se učesnici što sigurnije vratili u školske klupe.

I učenici osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona se vraćaju u svoje klupe, navode iz Vlade TK-a. Dodaju kako će do kraja sedmice ili do početka naredne imati konkretan plan za predstojeću školsku godinu, sve uz dogovor s Kriznim štabom. Dodaju kako trenutna situacija pokazuje da na početku nove školske godine neće biti “online” nastave, ali da će biti različita pravila za različite razrede.

U Goraždu čekaju upute Kriznog štaba

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić za Al Jazeeru navodi kako će i u ZDK-u nastava krenuti 1. septembra, “bez obzira na to koji model nastave bude odabran za realizaciju odgojno-obrazovnog rada”.

Kada je riječ o online nastavi, kaže kako će svi prosvjetni radnici proći edukaciju, ali i stalno nadograđivati svoje znanje u ovom polju.

Iz Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde su naveli kako čekaju upute Kriznog štaba i kako trenutno ne mogu govoriti o početku školske godine i modelu rada.

Izvor: Al Jazeera i agencije