Oglasi

Škoda želi zaposliti 400 radnika iz Hrvatske

Fabrika u kojoj će raditi radnici iz Hrvatske smještena je u Mladoj Boleslavi, a neto plaća koju Škoda nudi iznosi 1.000 eura.
Iskustvo budućim radnicima iz Hrvatske nije potrebnoArhiva

Predstavnici Škode, češkog proizvođača automobila, stigli su u Hrvatsku te rekli da traže 400 radnika iz te zemlje, koje namjeravaju preseliti u Češku.

Riječ je o ljudima iz Manpowera, jedne od agencija za zapošljavanje, koji traže nove zaposlenike za Škodu u Hrvatskoj.

"Škoda želi otvoriti veliki broj radnih mjesta u proizvodnji sljedeće godine. Već postoji 70 radnika koje je naša agencija zaposlila u Škodi. Imamo plan zaposliti 400 radnika iz Hrvatske. Hrvati su vrlo vješti i radišni zaposlenici. Zato smo ove sedmice već održali predstavljanja u Osijeku i Sisku, danas smo u Karlovcu, a sutra u Zagrebu", rekli su za Index.hr iz Manpowera.

Fabrika u Mladoj Boleslavi

Otkrili su kada očekuju da će prvi kandidati za posao u Škodi iz Hrvatske u ovom krugu zapošljavanja doći u Češku.

Posao ih čeka u Mladoj Boleslavi te su objasnili koji su radni uvjeti.

"Očekujemo da će prvi zaposlenici doći u Češku u januaru. Fabrika u kojoj će raditi Hrvati smještena je u Mladoj Boleslavi. U januaru nastavljamo s lokalnim regrutiranjem u Hrvatskoj. Nudimo neto plaću 1.000 eura, besplatan prijevoz do Češke, džeparac za troškove smještaja i koordinatora na dnevnoj bazi", poručili su iz agencije koja regrutira radnike za Škodu.

Iskustvo budućim radnicima iz Hrvatske nije potrebno.

Pitanje je ipak koliko će Hrvatima, koji odlaze uglavnom u Njemačku, odlazak u Češku biti primamljiv.

Plaća veća od prosječne u Češkoj

Troškovi života u Češkoj znatno su niži nego, npr., u Njemačkoj.

U Češkoj je prosječna bruto plaća u 2017. iznosila 1.183 eura, što znači da je 1.000 eura neto, koliko nudi Škoda, iznad češkog prosjeka.

S druge strane, troškovi su u Češkoj znatno niži nego u većini zemalja Evropske unije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.