Oglasi

Skočila cijena zlata i srebra zbog napada u Saudijskoj Arabiji

Cijena zlata na spot tržištu porasla je 1,27 posto na 1.507,40 američkih dolara za uncu.
Srebro se, kao i zlato, smatra sigurnom investicijomEPA - Arhiva

Cijene zlata i srebra skočile su za više od 1,0 posto, jer su investitori "pobjegli" u sigurne aktive nakon što je napad na saudijske naftne pogone izazvao zabrinutost oko globalnog snabdijevanja energentima i pojačao tenzije na Bliskom istoku.

Cijena zlata na spot tržištu porasla je 1,27 posto na 1.507,40 američkih dolara za uncu (tradicionalna mjera za masu u Velikoj Britaniji, izražena u gramima jedna unca (1 oz) iznosi 28.34952 g.), dok su američki fjučersi zlata poskupjeli za 0,83 posto na 1.512,1 dolara, prenosi tv mreža CNBC, javlja Tanjug.

Sigurna investicija

Srebro se, kao i zlato, smatra sigurnom investicijom, ali se taj metal koristi i u proizvodnji robe široke potrošnje, kao i u industrijskom sektoru.

Cijena srebra na spot tržištu porasla je 2,96 posto na 17,94 dolara po unci, prenosi Tanjug.

Skok cijena plemenitih metala je nastupio nakon što je Saudijska Arabija u subotu privremeno zatvorila skoro polovinu kapaciteta za proizvodnju nafte u toj državi nakon serije napada bespilotnih letjelica na najveće svjetsko postrojenje za preradu nafte.

Odgovornost za napad preuzela je pobunjenička grupa Husi u Jemenu, a Trumpova administacija je za napad optužila Iran.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.