Skandalozan stav nekih zemalja prema izbjeglicama

Austrija se zalaže i za mogućnost podnošenja azila za Evropsku uniju i u zemljama koje nisu njene članice (AP)

Ministri unutrašnjih poslova Njemačke, Francuske i Velike Britanije tražili su bolje regulisanje situacije s izbjeglicama koje stižu na jug Evrope. 

Predložili su pravljenje liste zemalja koje se smatraju sigurnim, što bi olakšalo vraćanje odbijenih podnosilaca zahtjeva azila iz zamalja koje nisu pogođene ratom.

Austrija traži hitno održavanje vanrednog sastanka šefova država i vlada Evropske unije zbog problema sa izbjeglicama, rekao je šef diplomatije Sebastian Kurz.

Dodao je da se ova zemlja zalaže i za mogućnost podnošenja azila za Evropsku uniju i u zemljama koje nisu njene članice.

S ciljem rješavanja postojeće situacije, Austrija je predložila plan od pet tačaka, koji uključuje borbu protiv ISIL-a, uspostavljanje sigurnih zona na terenu i prihvatnih centara u regiji, pojačan nadzor balkanske rute i uključenje zemalja Zapadnog Balkana u rješavanje problema azilanata.

Kako je rekao Kurz, insistirat će i na fer raspodjeli izbjeglica na sve države članice Evropske unije.
 
‘Njemačka se ponaša hrabro’

Francuski ministar vanjskih poslova Laurant Fabius izjavio je danas da je skandalozan stav jednog broja istočnoevropskih zemalja prema krizi izbjeglica sa kojima se suočava EU.

“Kada vidim određeni broj evropskih zemalja, posebno na istoku, koji ne prihvataju kvote (izbjeglica), smatram da je to skandalozno”, rekao je Fabius za francuski radio Evropa 1.

Posebno je ukazao na žičanu ogradu duž Mađarske granice sa Srbijom koja treba da spriječi ulazak izbjeglica.

“Zaustavljanje izbjeglica, to je nepoštovanje evropskih zajedničkih vrijednosti”, primjetio je Fabius, misleći na ogradu na granici Mađarske i Srbije koja se sastoji od tri rolne bodljikave žice i prostire se duž 175 kilometara duge granice dvije zemlje, prenose agencije.

“Njemačka se ponaša hrabro, uz podršku Francuske, ali Evropa u cijelini mora da preuzme svoje odgovornosti”, istakao je.

Mađarska je članica EU i bezvizne zone Schengena koja je ove godine presrela više od 140.000 izbjeglica koje su, iz Srbije, ušle u njenu teritoriju.

Izvor: Agencije