Sjevernokorejski mediji: Napravite korak ka ujedinjenju

Pjongjang i Seul su se dogovorili da marširaju pod jedinstvenom zastavom na svečanom otvaranju ZOI (Arhiva)

Sjeverna Koreja uputila je rijetku objavu namijenjenu “svim Korejcima u zemlji i inostranstvu”, u kojoj se navodi da bi oni trebali napraviti korak naprijed u pravcu ujedinjenja bez pomoći drugih zemalja.

U poruci se dodaje da bi svi Korejci trebali “promovirati kontakte, putovanja i saradnju Sjeverne i Južne Koreje” i navodi da će Pjongjang “uništiti” sve izazove koji se postavljaju ponovnom ujedinjenju Korejskog poluotoka, prenosi državna agencija KCNA.

Sjeverna Koreja će poslati 22 sportista na Zimske olimpijske igre u susjednoj Južnoj Koreji narednog mjeseca, a oni će se takmičiti u tri sporta i pet disciplina, saopćio je Međunarodni olimpijski komitet.

Pjongjang i Seul su se prethodno dogovorili da marširaju pod jedinstvenom zastavom na svečanom otvaranju Igara, a imat će i jedinstven tim u ženskom hokeju na ledu.

‘Moćno i pouzdano nuklearno oružje’

Sjeverna Koreja će u Južnu Koreju, također, poslati 24 dužnosnika i 21 predstavnika medija.

Učešće Sjeverne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji tumači se kao očiti diplomatski uspjeh, nakon višemjesečnih napetosti oko sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa.

Sjeverna Koreja objavila je istovremeno da posjeduje “moćno i pouzdano” nuklearno oružje, kojim se može suprotstaviti bilo kojem napadu, istovremeno optuživši Sjedinjene Američke Države da razmještaju vojnu opremu u blizini pod izgovorom da garantiraju sigurnost Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu.

Izvor: Agencije