Sjeverna Makedonija: Dvodnevna žalost zbog saobraćajne nesreće

Vlada Sjeverne Makedonije proglasila je četvrtak i petak danima žalosti zbog teške saobraćajne nesreće koja se u srijedu dogodila na autoputu Skoplje – Tetovo i u kojoj je smrtno stradalo 14 osoba.

U nesreći je povrijeđeno gotovo 30 ljudi.

Ministar zdravlja Venko Filipče izjavio je da je sedam osoba poginulo na mjestu događaja, dok su ostali preminuli u bolnici, prenosi Tanjug.

Među povrijeđenima životno je ugroženo šestero ljudi, prenosi AP.

U autobusu je bilo gotovo 50 putnika.

Svjedoci: Pukla guma

Istraga o uzroku nesreće traje.

Filipče je rekao da policija radi na utvrđivanju identiteta poginulih, navodeći da među stradalima nema djece, ali ima mladih od 25 do 30 godina.

“Vozač je u svjesnom stanju i policija je uzela izjavu od njega”, rekao je Filipče.

Mediji su prenijeli tvrdnje svjedoka da se nesreća dogodila kad je autobusu pukla guma, zbog čega je vozač izgubio kontrolu i prešao na suprotnu stranu puta, probio zaštitnu ogradu i prevrnuo se u provaliju.

Jedan otac ispričao je kako je sam izvukao iz autobusa svog sina, koji ga je pozvao i rekao mu da su imali nesreću.

Makedonski premijer Zoran Zaev, nakon vanredne sjednice Vlade kasno u srijedu navečer, saopćio je da je u nesreći kod sela Laskarci poginulo 14 osoba i da je među povrijeđenima nekoliko osoba u teškom stanju, prenosi FENA.

‘Traumatična noć’

“Traumatična noć, puna bola i tuge. Večeras je naša zemlja u žalosti. Nemam riječi kojima bih mogao utješiti porodice naših sugrađana koji su izgubili živote u ovoj tragičnoj saobraćajnoj nesreći”, izjavio je Zaev, prenijela je agencija MIA.

Najavio je da će u četvrtak posjetiti povrijeđene, a da će u sljedećim danima Vlada donijeti odluku o pomoći njihovim porodicama, javili su beogradski mediji.

Autobusna nesreća dogodila se u srijedu oko 17 sati, a razlozi prevrtanja autobusa u blizini naplatne rampe na autoputu na izlasku iz Skoplja još nisu poznati.

U toku je istraga, koju vodi nadležni tužilac.

Izvor: Al Jazeera i agencije