Sjeverna Koreja opet ispalila rakete u more

Kim Jong-un je izrazio 'veliko zadovoljstvo' uživo posmatrajući probu novog raketnog sistema (Reuters)

Sjeverna Koreja je ispalila rakete kratkog dometa u more i pokušala blokirati GPS sustav u Južnoj Koreji, izjavili su južnokorejski dužnosnici.

Službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavila je kako je lider te države Kim Jong-un izrazio “veliko zadovoljstvo” uživo promatrajući probu novog raketnog sustava, ali nije navela kad i gdje je održana ta proba, prenijela je agencija AP.

Dužnosnici južnokorejske vojske su priopćili kako je uočeno da je Pjongjang uz svoju istočnu obalu prethodno ispalio projektil zemlja-zrak, ali nije poznato jesu dva događaja povezana.

Kim je nadzirao “testiranje protuzračnog sustava novog tipa i pod njegovim nadzorom ispaljene su protuzračne rakete koje su precizno pogodile lažne ciljeve zračnog neprijatelja”, navodi KCNA.

Sjevernokorejski vođa “izrazio je veliko zadovoljstvo tim uspješnim testiranjem”, koje je po njemu novi pokazatelj brzog rasta obrambenih mogućnosti zemlje.

Ribari prijavili probleme

Osim toga, južnokorejski dužnosnici navode da pokušaj blokiranja GPS signala, koji je pokrenut u četvrtak, nije izazvao veće poremećaje u radu južnokorejske vojske, zrakoplovnog i brodskog prometa, kao ni telekomunikacijskih sustava.

Najmanje 130 ribarskih brodova ipak je prijavilo probleme sa svojim navigacijskim sustavima, a neki od njih su se morali vratiti u luke, priopćilo je južnokorejsko Ministarstvo za mornaricu i ribarstvo.

Istovremeno je južnokorejsko Ministarstvo obrane pokušaj blokiranja GPS sustava nazvalo provokacijom, koja ugrožava javnu sigurnost i funkcioniranje vojske u toj državi, dok je vojska Južne Koreje upozorila Sjevernu Koreju da odmah prekine te pokušaje, ili će se suočiti s posljedicama.

KCNA je objavila vijest o testiranju upravo dok je u Washingtonu završavao summit o nuklearnoj sigurnosti na kojem je jedna od tema bila upravo Sjeverna Koreja.

Izvor: Agencije