Sjeverna Koreja izgradila muzej u Kambodži

Muzej posvećen umjetničkim djelima i rukotvorinama povezanim s drevnom kmerskom civilizacijom otvoren je u kambodžanskom gradu Siem Reap.

Gradnja muzeja i prikupljanje eksponata koštali su 24 milijuna dolara. Iznenađujuće je to što je sve financirala Sjeverna Koreja.

Kroz umjetnine i artefakte, u muzeju se odaje počast drevnoj kmerskoj civilizaciji, koja je izgradila čuveni kambodžanski kompleks Angkor Wat.

“Muzej svakako nudi neke interesantne eksponate, ali pitanje je zašto bi Vlada Sjeverne Koreje potrošila milijune dolara na gradnju muzeja u Kambodži, o Kambodži”, javlja Al Jazeerina reporterka Karishma Vyas.

Uprava kaže da je projekt simbol bliskih odnosa dviju zemalja. Sjeverna Koreja je poslala više od 60 istaknutih umjetnika kako bi naslikali panoramu Angkora.

“Mislim da su potrošili 24 milijuna dolara kako bi pokazali dobru volju i zato što vide koliki turistički potencijal ima Siem Reap. Drugi razlog je to što cijene kulturu i povijest Angkor Wata”, ukazuje Yit Chandaroat iz muzeja.

Novac ide u Sjevernu Koreju

No, pojedini analitičari imaju drugačiju priču te tvrde kako u idućih 10 godina svi prihodi od muzeja idu izravno Sjevernoj Koreji. Oni smatraju da je to za Pjongjang novi način zaobilaska međunarodnih sankcija i dolaska do neophodnih sredstava.

“Mislim da je ovdje stvar u jakoj valuti. Ovo je poslovni pothvat. Na ovaj način eksperimentiraju – očajnički im je potrebna jaka valuta, a ovo je jedan od načina da dođu do nje”, ukazuje politički analitičar Einar Tangen.

Muzej ne ističe svoju vezu sa Sjevernom Korejom, no kad je ekipa Al Jazeere posjetiteljima rekla gdje odlaze njihovi dolari, nisu bili oduševljeni.

Još se ne zna koliko će prihoda muzej donositi. Trenutno nema mnogo posjetitelja i čini se da će, ako se stvari ne promijene, Vlada Sjeverne Koreje godinama čekati da joj se ulaganje isplati.

Izvor: Al Jazeera