Sjeverna Koreja ispalila raketu u Japansko more

Sjeverna Koreja ispalila je novi neidentificirani projektil u smjeru istoka koji je nakon nekoliko minuta leta pao u Japansko more, nakon čega je Japan, u suradnji s drugim državama, najavio mjere radi obuzdavanja sjevernokorejskih provokacija.

Informaciju o ispaljivanju projektila objavila je južnokorejska vojska, uz pretpostavku da je riječ o balističkoj raketi tipa “Scud” koja je preletjela nekih 450 kilometara i potom pala u Japansko more.

Sjeverna Koreja ima puno takvih raketa koje su projektirane u Sovjetskom Savezu, a njihove modificirane verzije imaju domet od 1.000 kilometara, prenose agencije.

O ispaljivanju projektila odmah je obaviješten južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, koji je u kratkom roku sazvao sjednicu vijeća nacionalne sigurnosti, objavio je u priopćenju ured glavnog stožera južnokorejske vojske.

Sjeverna Koreja proteklih je tjedana izvela niz probnih ispaljivanja balističkih raketa, a samu posljednja tri tjedna ispalili su tri projektila. Posljednji je test izveden 21. svibnja kada je projektil ispaljen s istočne obale u smjeru mora.

U međuvremenu su iz Pjongjanga objavili da su testirali novo protuzračno oružje pod nadzorom čelnika Kima Jong-una.

Japan: Ne možemo tolerirati provokacije

Japanska vlada je neposredno nakon priopćenja južnokorejske vojske uložila prosvjed protiv najnovijeg sjevernokorejskog lansiranja balističke rakete koja je po svemu sudeći pala unutar japanske ekonomske zone u Japanskom moru, objavio je glasnogovornik vlade Yoshihide Suga.

“Sjevernokorejsko ispaljivanje balističke rakete krajnje je problematično gledano iz perspektive sigurnosti pomorskog i zračnog prometa i predstavlja jasnu povredu rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, kazao je Suga novinarima u izjavi koju su prenijele televizijske kuće.

“Japan apsolutno ne može tolerirati provokacije Sjeverne Koreje koje se ponavljaju. Uložili smo oštar prosvjed Sjevernoj Koreji i najsnažnije osudili njezine poteze”, dodao je taj japanski dužnosnik.

Po njemu, za sada nije utvrđena nikakva šteta na brodovima ni na zrakoplovima.

Japanski premijer Shinzo Abe osudio je sjevernokorejsko lansiranje rakete i obećao da će u suradnji s drugim zemljama poduzeti mjere kako bi se obuzdale opetovane provokacije Pjongjanga.

“Kao što smo se složili na nedavnom sastanku G7, pitanje Sjeverne Koreje glavni je prioritet za međunarodnu zajednicu. U suradnji sa SAD-om poduzet ćemo jasne mjere kako bismo odvratili Sjevernu Koreju od takvih poteza”, izjavio je Abe novinarima u nastupu koji su prenosile televizijske kuće.

Dodao je i da će Tokio ostati u bliskom kontaktu s Južnom Korejom i drugim zemljama.

Obaviješten i Trump

Odvojeno je dužnosnik Bijele kuće kazao da je i američki predsjednik Donald Trump obaviješten o ispaljivanju projektila.

“Vlada SAD-a zna što se dogodilo. Predsjednik je brifiran”, izjavio je neimenovani dužnosnik.

Iz Washingtona su u više navrata poručivali da priželjkuju raspravu s Kinom o novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a o toj temi.

Napomenuli su također da su u Pekingu svjesni vremenskog limita pregovora koji bi trebali obuzdati sjevernokorejski vojni program.

Vojni dužnosnici su potvrdili kako je američko pacifičko zapovjedništvo pratilo šestominutni let projektila.

Poručili su kako “stoje iza svog čvrstog opredjeljenja o zaštiti američkih saveznika u Južnoj Koreji i Japanu”.

Ocijenjeno je kako lansirani projektil “ne predstavlja opasnost za SAD”.

Izvor: Al Jazeera i agencije