Sjeverna Koreja ispalila nekoliko krstarećih raketa

Testiranje je objavljeno uoči parlamentarnih izbora u Sjevernoj Koreji (EPA)

Sjeverna Koreja ispalila je više protubrodskih krstarećih raketa kratkog dometa u Istočno more, objavila je južnokorejska državna agencija Yonhap, citirajući komandu južnokorejskih združenih snaga (JCS).

Krstareće rakete letjele su oko 150 kilometara, naveo je JCS i dodao kako se čini da su u vojnim vježbama sudjelovali i borbeni avioni, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Službenik južnokorejske vojske, koji je želio ostati anoniman, rekao je kako je Sjeverna Koreja podigla nekoliko borbenih aviona nakon što je u utorak rano ujutro izvela testiranje krstarećih raketa, prenosi Anadolija.

Dodao je da su sjevernokorejski borbeni avioni ispalili neodređeni broj raketa zrak-zemlja prema istočnim vodama Sjeverne Koreje.

Vježbe uoči izbora

Testiranje je objavljeno uoči parlamentarnih izbora u ovoj izoliranoj komunističkoj zemlji.

Rakete su bile ispaljene iz istočnom oblanog grada Munchona oko ponoći po srednjoevropskom vremenu, dodaje JCS.

Sjeverna Koreja sedmicama izvodi vojne vježbe, a to uključuje nekoliko lansiranja balističkih raketa kratkog dometa posljednjih sedmica.

Kim Jong-un je u nedjelju posjetio zračnu bazu i nadzirao vojne vježbe, izvijestili su sjevernokorejski državni mediji.

Sjeverna Koreja u martu je testno ispalila veći broj balističkih projektila, nakon tromjesečne pauze.

Izoliranoj nuklearnoj sili zabranjeno je testiranje balističkih projektila rezolucijama Ujedinjneih naroda.

Globalna zabrinutost

Nametnute su joj međunarodne sankcije, kako bi je odvratile od nastavka razvijanja raketa koje bi mogle biti opremljene nuklearnim glavama.

Južnokorejska vojska prati razvoj događaja, a južnokorejski i američki obavještajni zvaničnici provode daljnje analize ispaljivanja, saopćio je JCS.

Globalna zabrinutost zbog Sjeverne Koreje porasla je krajem 2019. godine, kada je Pjongjang nametnuo rok od jedne godine Sjedinjenim Američkim Državama da ih oslobodi sankcija i zaprijetio mu “božićnim poklonom”, što je uglavnom protumačeno kao testiranje oružja ako im se ne ispune zahtjevi.

Sjevernokorejski vođa rekao je 1. januara da će svijet vidjeti “novo strateško oružje” u bliskoj budućnosti.

Izvor: Agencije