Oglasi

Sjećanje na zločin na Tuzlanskoj kapiji

Na današnji dan 1995. godine u Tuzli je ubijena 71 osoba, čija je prosječna životna dob bila 23 godine.
Najmlađa žrtva bio je trogodišnji dječak Sandro KalesićAl Jazeera

U Tuzli će danas biti održano komemorativno obilježavanje posvećeno sjećanju na žrtve tragedije na Kapiji i na sve civilne žrtve rata.

Previđeno je najprije polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama na Slanoj Banji, a u 12 sati komemoracija i polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama na Kapiji, najavljeno je iz Gradske uprave Tuzla.

Sirene će se oglasiti u 20:55 sati u znak sjećanja na vrijeme pada granate koja je ubila 71 osobu iz Tuzle, čija je prosječna životna dob bila 23 godine.

Masakr na Kapiji poznat i kao Zločin nad tuzlanskom mladošću je jedan od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle koji se dogodio 25. maja 1995. godine.

Tog dana u 20:55 sati snage bosanskih Srba su sa planine Ozren ispalile granatu na sastajalište mladih poznato kao Kapija. Granata je ubila 71 građanina Tuzle, a ranila ih 150. Najmlađa žrtva bio je trogodišnji dječak Sandro Kalesić.

Za masakr na Tuzlanskoj kapiji pravosnažno je na dvadeset godina osuđen general bivše Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić, koji je u vrijeme masakra bio zapovjednik Taktičke grupe Ozren.

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.