Oglasi

Sistem umjetne inteligencije koji tumači bebin plač

Sistem može razlikovati kada je plač uzrokovan glađu, željom za tjelesnim kontaktom te kada je povezan s bolestima.
Beba, Dijete, MajkaRoditelji često uspijevaju interpretirati plač svojih bebaEPA - Arhiva

Bebin plač zahtijeva pažnju, no zabrinutim je roditeljima često teško razumjeti u čemu je točno problem.

Grupa američkih znanstvenika razvila je sustav umjetne inteligencije koji može razlikovati kada je plač uzrokovan glađu, željom za tjelesnim kontaktom, a kada je povezan s bolestima, prenosi Hina.

Roditelji često uspijevaju interpretirati plač svojih beba - iako se oko toga često ne slažu ili pogriješe - jer svaka vrsta plača ima određena zajednička obilježja koja roditelji prepoznaju svjesno i nesvjesno.

Iako je indentificiranje obrazaca utkanih u kakofoniju dječjeg plača bilo preteško i za znanstvenike, najnovije aplikacije umjetne inteligencije nude rješenja.

Informacije u zvukovima plača

Rezultati istraživanja zajedno je objavio Institut elektroničkih inženjera i Kinesko udruženje za automatizaciju.

Njihov sustav koristi algoritme za automatsko prepoznavanje govora, koje koriste i kompanije poput Googlea i Amazona, kako bi prepoznali i interpretirali različite karakteristike bebinog plača.

"Kao i u određenom jeziku, u zvukovima plača postoji mnogo informacija povezanih sa zdravljem", rekla je Lichuan Liu, profesorica na sveučilištu Sjeverni Illinois i jedna od članica istraživačkog tima.

Različiti oblici signala

"Razlike između zvučnih signala zapravo nose informaciju", rekla je ona.

"Te su razlike predstavljene kroz različite oblike signala plača. Kako bi prepoznali i iskoristili informaciju, trebamo izdvojiti obrasce plakanja te iz njih izvući informacije", pojasnila je Liu.

"Krajnji cilj su zdravije bebe i manji pritisak na roditelje i pružatelje njege", kazala je Liu. "Tražimo suradnju s bolnicama i centrima za medicinska istraživanja, te se nadamo da ćemo imati proizvode za kliničku upotrebu", dodala je Liu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.