Sistem naplate RTV takse u BiH ne postoji

Sistem naplate RTV takse u Bosni i Hercegovini zakonski više ne postoji. Izmjene zakona, kojim bi se taksa naplaćivala putem računa za električnu energiju, umjesto preko telekom operatera, oborene su u državnom parlamentu.

Upravni odbor BHRT-a priprema održavanje sjednice. Kako nastaviti praviti program, bez gašenja, uz manjak novca, prioritet im je.

„Vrlo smo blizu reduciranja drastičnog i ovako skromnog programa kojeg BHRT emituje, jednostavno je situacija dramatična, alarmantna i potpuno neizvjesna“, rekao je Esad Gotovuša, upravni odbor BHRT-a.

I pokušat će zamoliti telekom operatere da nastave naplaćivati RTV-taksu kako bi mogli doći do novca. Telekom operaterima to nije obaveza.

„Zakonski, do 30. juna RTV taksa naplaćivala se putem telekom operatera. Ubuduće, trebala se naplaćivati putem računa za električnu energiju, ali izmjene zakona nisu prošle u državnom parlamentu“, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Iz zakonodavnog tijela sada savjetuju. Odbor sistema koji čine predstavnici tri upravna odbora javnih servisa, BHRT-a, RTRS-a i FTV-a, neka napravi dogovor sa tri elektrodistribucije u državi. Iako bi, priznaju, model naplate na taj način u ovom trenutku, bio teško provodiv.

Dobra volja, a ne zakonska obaveza

„To je sada poslovni odnos, to nije obaveza elektrodistribucija. To je sada već dobra volja elektrodistribucija, a ne zakonska obaveza kao što bi bilo da je zakon usvojen“, rekao je Momčilo Novaković, iz komisije za komunikacije BiH.

Izmijenjeni zakon pao je na državnom nivou zbog entitetskog javnog servisa, RTRS-a. SDS i dalje oštro napada tu uređivačku politiku, koja, smatraju, ide na ruku Dodikovom SNSD-u.

SNSD-e je tražio ravnopravan tretman RTRS-a, i sa BHRT-om, gdje kažu, programske obaveze emitera nisu iste.

„Slijedi Olimpijada u augustu veliko je pitanje da li će BHRT realizovati Olimpijadu da li ćemo biti isključeni ili ne, hoćemo li imati sredstva da platimo tehničke troškove prenosa Olimpijade ili ne“, rekao je Gotovuša.

U opoziciji vjeruju da se vladajući igraju sa javnim servisima.

„Tvrde da će se i dalje nastaviti ubirati taksa kao i do sada što nisam sklon povjerovati. Ali takva rješenja po principu lako ćemo imanentna su u BiH, a to ne daje dobar rezultat“, rekao je Saša Magazinović, SDP BiH.

U međuvremenu, u državni parlament mogao bi uskoro doći novi izmijenjeni zakon. Čime bi se hitnim usvajanjem produžio model naplate takse putem telekom operatera. Javni emiteri sa neizvjesnošću čekaju početak narednog mjeseca. Posljedice političke nesloge tada će se vidjeti na njihovim bankovnim računima.

Izvor: Al Jazeera