Oglasi

Sisi: Egipat će vojno intervenirati ako bude prijetnji Zaljevu

'Ako bude direktnih prijetnji sigurnosti Zaljeva, Egipat će mobilizirati snage kao podršku svojoj braći', kaže Sisi.
Sisi je od dolaska na vlast 2014. ojačao veze sa zemljama Perzijskog zaljevaEPA

Egipat će "vojno intervenirati" u slučaju prijetnji po sigurnost zemalja Perzijskog zaljeva, rekao je predsjednik te zemlje Abdel Fattah al-Sisi, ali nije rečeno kome je upućeno to upozorenje.

"Ako bude direktnih prijetnji sigurnosti Zaljeva, Egipat će mobilizirati snage kao podršku svojoj braći. Egipat tijelom i dušom stoji uz svoju zaljevsku braću", preneseno je sa zatvorenog sastanka s domaćim i stranim novinarima koji je Sisi u utorak priredio u Sharm el-Sheikhu.

Egipatska vojska upravo vježba s vojskama više zaljevskih zemalja i Jordanom, a naziv vježbe glasi "Arapski štit 1", prenosi Beta.

"Oružane snage arapskih zemalja sposobne su zaštititi zemlje regije od svakog napada, pa tako i u svjetlu trenutnih kriza", rekao je Sisi.

Veze u Zaljevu

Od marta 2015. egipatske snage učestvuju u ratu u Jemenu kao dio arapske koalicije.

Sisi je od dolaska na vlast 2014. ojačao veze sa zemljama Perzijskog zaljeva, prije svega sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i prošle godine rekao da je njihova sigurnost "crvena linija" za Egipat.

S druge strane, Rijad i Abu Dhabi finansijski su podržali Egipat nakon što je vojska u ljeto 2013. zbacila s vlasti predsjednika Muhameda Mursija.

Egipat i njegovi saveznici iz Zaljeva prekinuli su diplomatske odnose s Katarom na osnovu optužbi da Doha "podržava terorizam" i održava bliske veze s Iranom. Katar je te tvrdnje odlučno negirao.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.