Sirijsko primirje ugroženo zračnim udarima i borbama

Sirijski borbeni avioni izveli su u petak najmanje 16 zračnih napada na pobunjenike u sjevernoj pokrajini, izvijestila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ova opoziciona sirijska organizacija tvrdi da je ovo bilo posljednje u nizu kršenja prekida vatre dogovorenog uz podršku Rusije i Sirije, prenosi Reuters. Agencija navodi da Opservatorija nije navela da li je u ovim napadima bilo žrtava.

Opservatorija je prethodno saopćila da su, uprkos primirju koje je stupilo na snagu u Siriji, kod Damaska danas izbili sukobi između Vladinih snaga i pobunjenika. Navedeno je da zasad nije jasno ko je započeo sukob u oblasti Wadi Barada. Kako tvrde, na tu oblast se puca iz helikoptera, prenose agencije.

Pobunjenici su, kako navodi Opservatorija, prekršili primirje i zauzeli položaje u provinciji Hama, javlja Reuters.

Prenose i izjavu glasnogovornika pobunjeničke grupe Jaish al-Nasr Muhammada Rasheeda prema čijim su riječima vladine snage prekršile dogovor granatiranjem područja u Atshanu i sela Skeik u provinciji Idlib koja graniči s Hamom, prenosi Hina.

Nacionalno primirje koje je trebalo prekinuti šestogodišnje krvoproliće u četvrtak je objavio ruski predsjednik Vladimir Putin, ključni saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, nakon dogovora s Turskom, dugogodišnjom saveznicom opozicije.

Mirovni proces

Prema prvim izjavama prosmatrača, pucnjava se nedugo nakon nastupanja primirja u ponoć čula u južnim provincijama te istočno od Damaska, no vijesti o stradalima nije bilo.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da se Sjedinjene Američke Države mogu uključiti u mirovni proces nakon što izabrani predsjednik Donald Trump preuzme dužnost 20. januara.

Kazao je i da želi uključivanje Egipta zajedno sa Saudijskom Arabijom, Katarom, Irakom, Jordanom i Ujedinjenim narodima, prenosi Reuters.

Sirijska državna agencija SANA objavila je u četvrtak da primirje, osim grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), isključuje i borce Jabhat Fateh al-Sham i “s njima povezanih grupa”.

Charles Stratford, reporter Al Jazeere, javlja da najveći problem u vezi primirja predstavlja grupa Jabhat Fateh al-Sham.

Pojavili su se strahovi da su meta zračnih napada pripadnici ove grupe, koji se često bore uz pobunjenike koji su potpisali ugovor, a “tada bi i među tim frakcijama moglo biti žrtava”, dodaje Al Jazeerin reporter.

Izvor: Al Jazeera i agencije