Sirijsko hemijsko oružje zabrinulo Italijane

Međunarodna operacija uništavanja sirijskog hemijskog oružja u završnoj je fazi. Više od 1.300 tona toksičnih hemikalija pažljivo je utovareno na brod američke mornarice u južnoj Italiji, odakle će biti prebačeno u međunarodne vode, gdje će biti uništeno.

Posljednja stanica prije uništavanja… Tokom dana je više od 500 tona smrtonosnih hemijskih agenasa iz Sirije stiglo u italijansku luku Gioia Tauro.

Iskrcano je više od 70 kontejnera punih iperita i komponenata za proizvodnju nervnog gasa sarina, a zatim prebačeno na američki brod “Cape Ray” usidren u blizini.

“Izbor komercijalne luke za transport smrtonosnih agenasa koji se koriste za hemijsko ratovanje je zaista neuobičajen. Još je neobičnije to što se operacija izvodi tako blizu gusto naseljenog stambenog područja”, izvještava iz San Fernanda reporter Al Jazeere Claudio Lavanga.

Stanovnici obližnjeg gradića su u zoru mogli posmatrati dolazak broda. Mnogi nisu mogli spavati zbog zabrinjavajućeg tereta.

Građane niko ne pita

“Veoma smo zabrinuti. Rade šta žele, nas niko ništa ne pita. Neko na visokom položaju donio je odluku i mi tu ništa ne možemo”, kaže jedan mještatin.

“Ne osjećam se sigurnim. Nešto ovakvo ne dešava se svaki dan. Plašim se da bi nešto moglo krenuti naopako”, dodaje njegov sugrađanin.

Stanovnici se žale da ih niko nije upoznao s detaljima operacije. Među njima je i gradonačelnik San Fernanda Domenico Madafferi.

“Nisu nam dozvolili da pratimo operaciju uživo putem interneta, kao što su obećali. To bi umirilo stanovništvo. Pokazali su da nas uopće ne poštuju”, rekao je on.

Prebacivanje opasnog tereta na “Cape Ray” trajat će do ranog jutra. A do tada će stanovništvo San Ferdinanda nestrpljivo čekati isplovljavanje broda ka međunarodnim vodama, gdje će hemikalije biti uništene.

Izvor: Al Jazeera i agencije