Sirijski režim preuzeo punu kontrolu nad Palmirom

Sirijska vojska, uz podršku ruskog saveznika, preuzela je potpunu kontrolu nad antičkim gradom Palmirom nakon što je protjerala borce grupe Islamske države Irak i levant (ISIL).

“Nakon žestokih noćnih sukoba, vojska kontrolira u potpunosti grad Palmiru, uključujući antičku znamenitost i stambeni kvart. Džihadisti su se odande povukli”, rekao je vojni izvor dopisniku francuske novinske agencije AFP.

Vojska je uz podršku ruske avijacije i specijalnih snaga, kao i libanskog Hezbollaha, pokrenula 7. marta ofanzivu za preuzimanje Palmire od ISIL-a, koji se u maju 2015. domogao grada i njegovih antičkih ruševina svrstanih u svjetsku baštinu UNESCO-a.

“Ako pobijedimo, bit će to prvi veliki poraz koji je ISIL-u nanijela vojska”, kazao je vojni izvor.

Po vojnom izvoru, borci ISIL-a povukli su se prema Sohneu (istočno od Palmire), Raqqi i Deir al-Zoru, svojim uporištima na sjeveru i istoku Sirije.

Deminiranje terena

“Inžinjerske vojne jedinice upravo rastavljaju više desetaka bombi i mina unutar antičkog grada” s blagom koje je ISIL djelomično uništio, dodao je izvor.

Sektor s antičkim ruševinama bio je potpuno pust u subotu jer se niko ne usuđuje ondje stupiti zbog mina i zbog otvorenosti terena, izloženog pucnjavi snajperista.

Po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava “najmanje 400 boraca ISIL-a ubijeno je od početka ofanzive”.

Pripadnici ISIL-a prošle su godine eksplozivom razorili nekoliko antičkih građevina. Dužnosnik sirijske Vlade zadužen za antiku kazao je za Reuters u subotu da su druge antičke znamenitosti u gradu ‘preživjele’.

Snimci ovosedmičnog napredovanja vojske u Palmiri objavljene na sirijskoj televiziji pokazuju da nizovi antičkih stupova i lukova još stoje.

Izvor: Agencije