Sirijski Kurdi optužili Tursku da koristi nekonvencionalno oružje

Turske snage su u ofanzivi protiv kurdskih boraca osvojile oko 120 kilometara pograničnog područja na sjeveru Sirije (EPA)

Kurdske vlasti u Siriji optužile su u četvrtak Tursku da koristi nekonvencionalno oružje, kao što su bijeli fosfor i napalm, u ofanzivi na sjeveroistoku Sirije.

Agencija AFP piše kako optužbe na račun turskih i proturskih snaga nisu provjerene iz nezavisnih izvora, prenosi Beta.

Turske snage su od 9. oktobra u ofanzivi protiv kurdskih boraca osvojile oko 120 kilometara pograničnog područja na sjeveru Sirije, a borbe se nastavljaju kod grada Ras al-Ain.

“Turska agresija na Ras al-Ain vodi se uz sve vrste oružja, a to predstavlja grubo kršenje međunarodnih sporazuma”, navele su kurdske vlasti.

“Suočen s očiglednim neuspjehom svog plana [predsjednik Turske Recep Tayyip], Erdogan pribjegava međunarodno zabranjenom oružju, kao što su fosfor ili napalm.”

Opozicioni Sirijski opservatorij za ljudska prava – SOHR),koja ima široku mrežu izvora na terenu, nije potvrdio upotrebu takve vrste oružja.

Poginulo više od 70 civila

Iz SOHR-a navode kako su mnogi ranjeni koji su zadobili opekotine prebačeni u bolnicu u Tal Tameru.

Turske i proturske snage su zauzele skoro polovinu grada Ras al-Ain, navodi Beta.

Tokom rata u Siriji, započetog 2011. godine, termin napalm se koristi za zapaljive bombe napravljene od supstance slične napalmu.

Bijeli fosfor može se koristiti za stvaranje dimne zavjese, ali može služiti i za proizvodnju zapaljivog oružja i zbog toga je njegova upotreba zabranjena međunarodnim pravom.

Opservatorij je naveo kako je od početka turske ofanzive poginulo više od 70 civila, kao i 203 pripadnika kurdskih snaga.

Izvor: Agencije