Sirijska Vlada ne odustaje od stavljanja Idliba pod svoju kontrolu

Idlib, Sirija
Rusija i Turska postigle su dogovor da odgode ofanzivu na sirijsku provinciju (EPA)

Sirijska Vlada namjerava preuzeti kontrolu nad sjeverozapadnom provincijom Idlib, koja je pod kontrolom pobunjenika, silom ili mirnim sredstvima, ocijenio je jedan dužnosnik za provladin dnevnik Al-Watan.

Dnevnik citira zamjenika ministra vanjskih poslova Faisala Mekdada, koji je rekao da Vlada ostaje posvećena cilju vraćanja ove provincije pod njenu kontrolu, prenosi Beta.

On je kazao da će Idlib proći kao tri druge provincije koje su bile smatrane zonama deeskalacije.

U njima su Vladine snage, potpomognute Rusijom i Iranom, opkolile područja pod kontrolom pobunjenika i tek onda preduzele ofanzivu, u kojoj su uspostavile kontrolu nad njima.

Dvije grupe odbile plan o demilitariziranoj zoni

“Kao što smo pobijedili u drugim dijelovima Sirije, tako ćemo pobijediti i u Idlibu”, rekao je Mekdad i dodao da vlasti preferiraju preuzeti Idlib mirnim sredstvima.

Prošle sedmice su Rusija i Turska postigle dogovor da odgode ofanzivu na Idlib, provinciju koju kontroliraju i radikalne grupe i sirijski antivladin pokret koji podržava Turska.

Dvije pobunjeničke grupe su, međutim, odbile plan o demilitariziranoj zoni oko Idliba, koja je trebala biti uspostavljena polovicom oktobra, nazvaši ga zavjerom sračunatom na razoružanje pripadnika sirijske opozicije.

Idlib, u kojem je živjelo blizu tri miliona stanovnika, od kojih je jedna polovica izbjegla u druge dijelove Sirije, posljednje je uporište antivladinih pobunjenika u koje Turska šalje pojačanja.

Izvor: Agencije