Sirijska opozicija odustala od pregovora

Ranije je HNC optužio UN za pristranost u korist predsjednika Bashara al-Assada (Reuters)

Posrednik UN-a za Siriju Staffan de Mistura u ponedjeljak je saopćio kako vodeća sirijska opozicija neće više učestvovati u mirovnim pregovorima u sjedištu UN-a u Ženevi u znak protesta protiv pogoršavanja stanja na terenu, ali kako će ostati u tom švicarskom gradu na neformalnim razgovorima, prenose agencije.

De Mistura je kazao kako je jaz između Visokog odbora za pregovore (HNC) i sirijske Vlade i dalje „veliki“, mada obje strane govore o političkoj tranziciji.

„U petak ćemo, nakon što smo saznali stajališta svih uključenih strana, razmotriti sve što je do sada postignuto i tada odlučiti kako i kada krenuti naprijed u vezi nastavka niza rasprava kako bi se fokusirali na političku tranziciju“, kazao je.

Putin i Obama dogovorili saradnju u Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik SAD Barack Obama dogovorili su se da pomognu u omogućavanju prekida neprijateljstava u Siriji, saopćeno je danas iz Kremlja.

U saopćenju iz Kremlja se navodi kako je, tokom telefonskog razgovora dvojice lidera, Putin istakao potrebu za odvajanjem umjerene sirijske opozicije od ISIL-a i Fronta Al-Nusra, kao i potrebu za zatvaranjem sirijsko-turske granice.

Rusija je više puta postavljala pitanje granice, preko koje su, kako Moskva tvrdi, militanti prelazili iz Turske u Siriju.

Ranije je HNC optužio UN za pristranost u korist predsjednika Bashara al-Assada, navodeći također kako su pobunjeničke grupe pokrenule novu ofanzivu na vladine snage.

Povećanje patnji

Opozicioni koordinator na pregovorima u Ženevi Riad Hijab je ranije izjavio kako je neprihvatljivo nastaviti pregovore ukoliko Vlada i njeni saveznici i dalje nastavljaju s opsadama i bombardiranjima civilnih područja.

„HNC smatra kako bi nastavak pregovora u datim uvjetima samo povećao patnje našeg naroda. Odluka je da se pregovori odgode, a ne suspendiraju ili da se povučemo. To je prilika za primjenu rezolucije 2254 Vijeća sigurnosti UN-a i da se odgovori na glavno pitanje u vezi formiranja vladajućeg tijela u državi u kojem nema uloge za Bashara al-Assada“, navodi se u dokumentu koji je agencija Reuters dobila na uvid.

Obje strane optužuju jedna drugu za kršenje dogovora o primirju postignutog 27. februara, a u koji nije uključena oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), kao ni Front Al-Nusra, ogranak Al-Kaide.

Hollandeov apel

Francuski predsjednik Francois Hollande je zabrinut da bi međusirijski mirovni pregovori mogli propasti, te pozvao ključne aktere u sukobu da izvrše pritisak kako bi se poboljšali izgledi za političku tranziciju.

„Naša najveća briga je da bi pregovori mogli zakočiti ili propasti“, rekao je Hollande tokom državne posjete Egiptu.

On je naglasio kako se mora učiniti sve kako bi se održalo primirje, te kako svi akteri moraju izvršiti neophodan pritisak kako bi tranzicija imala perspektivu.

Izvor: Agencije