Sirijska opozicija izabrala novo rukovodstvo

Turska opet naredila prinudno slijetanje armenskog aviona sa humanitarnom pomoći za Siriju (AFP)

Glavna sirijska opoziciona grupa u inostranstvu Sirijsko nacionalno vijeće (SNC), pod pritiskom da ujedini više opozicionih grupa, izabrala je u Dohi 40-člani generalni sekretarijat, koji će imenovati novog lidera.

SNC je saopćio da će Sekretarijat izabrati 11 članova koji će u petak imenovati nasljednika odlazećeg predsjednika Abdel Basseta Sayda.

Proces je pomjeren za petak kako bi se omogućilo da četiri člana – po dva predstavnika žena i manjinskih vjerskih grupa, budu priključena sekretarijatu uoči glasanja za novog lidera.

Skoro 400 članova SNC-a biralo je novo rukovodstvo sa 29 lista koje se protive sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, a njih čini širok spektar partija – od liberala do Muslimanskog bratstva, kao i etničkih zajednica i plemena, navode agencije.

Islamisti, uključujući najmanje pet članova Muslimanskog bratstva, čine skoro jednu trećinu novog sekretarijata, ali u njemu nema nijedne žene, zbog čega su učesnice na konvenciji SNC-a protestirale.

One smatraju da je novo rukovodstvo SNC-a propustilo priliku da promovira ključnu ulogu žena u zbacivanju Assadove vlasti u proteklih 20 mjeseci, zbog čega će dvije žene posebnim dekretom biti izabrane u novo rukovodstvo.

Sukobi kod granice

U međuvremenu su turski državni mediji javili da je u četvrtak došlo do žestokih sukoba između Vladinih snaga i pobunjenika u Siriji, koji pokušavaju preuzeti kontrolu na krajnjem sjeveroistoku zemlje.

Agencija Anadolija prenijela je da su sukobi izbili u regiji Rasulayn, u provinciji Al-Hasakah, nekoliko stotina metara od turskog pograničnog grada Ceylanpinar.

Agencija navodi da je najmanje osam Sirijaca ranjeno u sukobima i potom prevezeno u turske bolnice.

Nekoliko Sirijaca je pobjeglo u taj grad, u pokušaju da pronađu utočište od sukoba.

Škola u Ceylanpinaru je zatvorena pošto je vojska pojačala mjere sigurnosti duž granice sa Sirijom, a stanovništvo je upozoreno da joj se ne približava.

Prema podacima aktivista, u sukobima u Siriji od marta prošle godine ubijeno je više od 36.000 ljudi.

Prinudno slijetanje

Armenski avion sa humanitarnom pomoći za Siriju prinudno je sletio u četvrtak na aerodrom Erzurum u istočnoj Turskoj zbog pregledanja tereta.

To je drugi put u posljednjih mjesec dana da su turske vlasti naredile provjeru armenskog aviona koji je letio za Siriju.

Armenski avion sa humanitarnom pomoći za Halep 15. oktobra morao je sletjeti na isti aerodrom, ali je kasnije nastavio put, pošto su zvaničnici rekli da tokom pregleda aviona nije pronađen nikakav sumnjivi teret, podsjećaju agencije.

Turski avioni su prošlog mjeseca primorali sirijski avion koji je letio za Rusiju da sleti u Ankari zbog sumnjivog tereta.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je tada rekao da se u teretnom avionu nalazi vojna oprema za sirijsko Ministarstvo odbrane, ali Rusija je kazala da je u pitanju radar sa dvije namjene koji nije zabranjen međunarodnim poveljama.

Izvor: Agencije