Sirijac ubijen u napadu izraelskog drona

Jedan Sirijac poginuo je u četvrtak u napadu izraelskog drona na području okupirane Golanske visoravni, objavila je sirijska državna televizija.

Novinska agencija Sana objavila je kako se napad dogodio u selu Hadra, u provinciji Quneitra, koja se nalazi u dijelu teritorija pod nadzorom sirijske vojske.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), sa sjedištem u Velikoj Britaniji, saopćio je da je ubijeni muškarac pripadnik “sirijskog pokreta za oslobađanje Golana”.

Guverner Quneitre Humam Dibyat identificirao je ubijenog kao Adela Tawila i rekao da je radio u policijskoj stanici te da je bio meta napada dok se vraćao kući sa posla.

Česti izraeski napadi

Od početka sukoba u Siriji 2011. godine Izrael je izvršio mnoge napade protiv snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njihovih saveznika, iranske i libanske grupe Hezbollah, napade pravdajući ciljem da zaustavi vojnu prisutnost Teherana u ratom razorenoj zemlji.

Oružane skupine koje podržava Iran, na čelu s Hezbollahom, sada vladaju ogromnim područjima na istoku i jugu Sirije, kao i nekoliko predgrađa oko glavnog grada Damaska.

Izvor: Al Jazeera i agencije