Sirija: U zračnim udarima 1.600 ubijenih

Zračni udari na uporišta ISIL-a u Siriji su pokrenuti 23. septembra (Getty Images)

U američkim zračnim udarima na položaje grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji je, od njihovog početka prije pet mjeseci, do sada ubijeno više od 1.600 ljudi, uglavnom boraca, saopćila je u ponedjeljak Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U saopćenju Opservatorije, sa sjedištem u Londonu, navodi se da su gotovo svi ubijeni bili pripadnici ISIL-a države i sirijske filijale Al- Kaide, Al-Nusra Fronta, ali su među poginulima i 62 civila, prenijela je agencija AFP.

Zračni udari na uporišta ISIL-a u Siriji su pokrenuti 23. septembra, a rezultirali su smrću 1.465 pripadnika te grupe, od kojih većina nisu Sirijci, navela je Opservatorija.

Pored toga, ubijena su 73 borca Al-Nusra Fronta, kao i jedan pripadnik sirijske pobunjeničke grupe kojeg su borci ISIL-a držali kao zarobljenika u svojoj de facto prijestonici Raqqi, na sjeveru Sirije.

Zvanični Washington je, zajedno s koalicijom arapskih zemalja, prošle godine pokrenuo zračne udare na položaje ISIL-a u Siriji, proširivši tako već postojeću akciju protiv pobunjenika u Iraku.

‘Grad iz kojeg nema povratka’

Saopćenje Opservatorije uslijedilo je dan nakon što je njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio da ISIL prodaje tijela poginulih Kurda njihovim porodicama po cijeni od 10.000 do 20.000 dolara.

Istovremeno, ova grupa, suočena s finansijskim problemima, građane Raqqe primorava na novčane kazne po raznim osnovama.

“ISIL ima finansijske probleme i odlučila je predati tijela ubijenih kurdskih boraca u zamjenu za novac”, rekao je anoniman izvor tom listu, navodi agencija Tanjug.

Izvještaj britanskog lista Guardian o životu u Raqqi također baca svjetlo na činjenicu da se ISIL suočava s finansijskom krizom, koju nastoji riješiti raznim nametima.

ISIL je zabranio muškarcima rođenim poslije 1992. godine da napuste grad, a ako neko i ode, grupa zauzme njihovu kuću.

Tako su zaplijenjene kuće mnogih kršćana, članova Sirijske slobodne armije i aktivista, podsjeća britanski list.

Prije dolaska ISIL-a, u Raqqi je živjelo blizu milion ljudi, sad ih ima oko 400.000.

Izvor: Agencije