Sirija: Izvještaj o zvjerstvima Jedinice 215

Prije nekoliko mjeseci pronađena su tijela velikog broja Sirijaca koji su preminuli uslijed mučenja (Arhiva)

Sirijska opservatorija za ljudska prava otkriva, kako su ih opisali, najgnusnije metode brutalnog sistematskog mučenja koje provodi služba vojne bezbjednosti ove države, poznata kao Jedinica 215 (interventna jedinica).

U proširenom izvještaju mreže, nazvanom “Sirijski holokaust – Jedinica 215”, nalaze se imena čuvara i oficira ove jedinice, kao i iskazi nekih preživjelih o strahotama mučenja, koja su dovela do smrti velikog broja zarobljenika.

Izvještaj organizacije, do čije kopije je došla i Al Jazeera, dokumentira 65 svjedočanstva preživjelih muškaraca i žena.

Od tog broja, 11 njih je objavljeno s naznakom da su imena svjedoka izmijenjena, na osnovu njihove želje iz sigurnosnih razloga, budući da je većina njih još uvijek Siriji.

Izvještaj još navodi i detalje o sjedištu ove jedinice, u kojem se nalazi blizu 7.500 zatvorenika, lociranom u mjestu Kafr Sousa, u glavnom gradu Damasku.

U nekoliko svjedočanstava preživjelih zatvorenika Jedinice 215 spominju se svakodnevni smrtni slučajevi kao posljedica mučenja.

Više od 3.400 mrtvih

Ponekad bi taj broj dosezao i do 25 smrtnih slučajeva dnevno, što ovu jedinicu stavlja na prvo mjesto među svim ostalim jedinicama vojne sigurnosti po pitanju ubistava nastalih uslijed mučenja.

Dodaje se i kako Jedinica 215 bilježi najveći broj ubistava mučenjem, poredeći sa svim ostalim jedinicama vojne sigurnosti, te da iz njihovih zatvora izađe najmanje zatvorenika, uzimajući u obzir broj onih koji se svakodnevno privode.

Prema posebnom arhivu Sirijske opservatorije za ljudska prava o zarobljenicima, veliki broj njih je u zatočeništvu više od tri godine i još uvijek su u pritvoru, sve do trenutka objavljivanja ovog izvještaja.

Jedan od preživjelih svjedoka, E.M., govoreći o sudbini tijela ubijenih, kaže kako mu je jedan od dugogodišnjih zarobljenika rekao da svako tijelo ima svoj redni broj, koji im lijepe na čelo, te da je taj broj prešao 3.400.

Tijela se zatim odvoze u nepoznato i dalja sudbina im se ne zna.

Također su procurile slike tijela dvojice zarobljenika ubijenih mučenjem.

Izvor: Al Jazeera