Siniša Mali pod istragom zbog sumnji na korupciju

Agencija za borbu protiv korupcije Srbije objavila je da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali prije dva mjeseca prijavio 29 nekretnina.

Kako je vidljivo iz dokumentacije, Mali je vlasnik samo jedne garaže i petosobnog stana, dok su ostale nepokretnosti upisane u vlasništvo njegove najuže porodice, odnosno supružnika ili vanbračnog partnera i djece.

Siniša Mali se prije tri sedmice izjasnio nadležnim organima u vezi sa pomenutim slučajem, podnijevši svu neophodnu i relevantnu dokumentaciju, navedeno je iz Gradske uprave Beograda, te su pozvali medije da ne donose preuranjene presude i da time ne utječu na nezavisnost institucija.

“Nakon što postupci budu završeni, gradonačelnik će moći da komentariše pomenuti slučaj, a da time ne ugrozi postupak”, navodi se u saopćenju. 

U dokumentima koji su objavljeni na zahtjev portala Pištaljka, navodi se i da je Agencija za borbu protiv korupcije prošle godine dostavila Višem javnom tužilaštvu u Beogradu izvještaj iz kojeg je vidljivo da je jedna banka posumnjala u pranje novca zbog transakcije.

U izvještaju je zatamnjen dio teksta te nisu vidljivi važni podaci. U Agenciji navode da su to uradili kako ne bi remetili tužilačku istragu, koja je u toku.

Portal Pištaljka naveo je da je Agencija za borbu protiv korupcije dva mjeseca odbijala da dostavi podatke o imovini gradonačelnika Beograda, kao i podatke i informacije koji se tiču istrage protiv njega za skrivanje imovine.

Dokumenta su im dostavljena tek nakon što je reagovao povjerenik za informacije od javnog značaja.

Sumnjive transakcije

„Gradonačelnik Beograda je ponovo došao u žižu javnosti pre manje od mesec dana kada je njegova, sada već, bivša žena u intervjuu za portal Krik izjavila da je gradonačelnik prikrio da je imao određene nekretnine koje nije prijavio, ali je i rekla da se Mali poverio da je on organizovao rušenje objekata u Savamali“, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Pokazalo se da postoji sumnja da je gradonačelnik Beograda umiješan u pranje novca zbog jedne transakcije sa Britanskih djevičanskih otoka na lični račun Malog, a spominju se još tri sumnjive transakcije od kojih jedna obuhvata državljane Rusije i Kazahstana, navodi portal Pištaljka.

„Ono što je jako bitno za javnost je što je Agencija za borbu protiv korupcije sakrila neke ključne informacije i mi ćemo insistirati na tome da te informacije budu potpuno dostupne javnosti“, kaže Vladimir Radomirović, urednik portala Pištaljka.

 Izvor: Al Jazeera