Sigurnosni propusti uoči napada u Sydneyju


Martin Place danas [Instagram/bigmtours]

Vlada australske savezne države New South Wales apelirala je da se istraži zašto je napadač iz Sydneyja Man Haron Monis, „propao kroz pukotine“ pravosudnog sistema i bio pušten iz pritvora uprkos optužbama za teška krivična djela, prenose australski mediji.

Monis je u utorak u kafiću Lindt u centru Sydneyja više od 16 sati držao najmanje 17 talaca, prije upada policije u kafić.

U razmjeni vatre poginulo je troje ljudi, među njima i Monis.

Poziv Vlade NSW-a je rezultat zahtjeva brojnih grupa da se hitno uvede strožiji zakon o uslovnom puštanju optuženih, prenosi Sydney Morning Herald.

Monis, kojeg je policija usmrtila rano ujutro u utorak, dva puta se nalazio pred sudom i to zbog teških krivičnih djela – više od 40 optužbi za seksualno napastvovanje sedam navodnih žrtava, te zbog saučesništva u ubistvu svoje bivše žene.

Uslovno je pušten na slobodu u maju, šest dana nakon što je na snagu stupio izmjenjeni Zakon o uslovnoj slobodi.

Glavni tužilac New South Walesa, Brad Hazzard, rekao je u utorak da će strožiji zakon stupiti na snagu krajem januara, te da je „vrlo neizvjesno“ da bi Monis bio pušten da je taj zakon i ranije bili na snazi.

„Ova Vlada je promijenila Zakon o uslovnoj slobodi da obezbijedi veću sigurnost našoj zajednici. Promijenjen je da se osigura da prestupnici umiješani u ozbiljne zločine ne dobiju kauciju“, rekao je on.

Napadač nije bio pod nadzorom

Napadač iz Sydneya nije bio ni na jednoj Vladinoj listi posmatranja, uprkos dugoj krivičnoj historiji,  mentalnoj nestabilnosti i „zaluđenosti ekstremizmom“, izjavio je australski premijer Tony Abbott.

Govoreći u utorak u Sydneyju, nakon polaganja cvijeća na Martin Placeu, Abbott je rekao da je Monis bio poznat saveznoj policiji, policiji New South Walesa i obavještajnoj agenciji ASIO, ali „ne vjerujem da je bio na listi posmatranja terorista“.

„Ako mogu biti iskren prema vama, to pitanje danas sebi postavljamo u kabinetu Odbora za nacionalnu sigurnost“, rekao je Abbott novinarima.

„Kako je moguće da neko, ko ima tako dugu i sumnjivu historiju, nije na odgovarajućoj listi za praćenje i kako neko takav može biti na slobodi u zajednici?“

Rekao je da je Vlada Australije reaguje kada čuje „terorističko ćaskanje o nasumičnom nasilju nad stanovnicima Australije“, tako što unaprijedi sigurnost u Parlamentu u Canberri i podigne stepen upozorenja na terorizam.

„Ali moramo sebi postaviti pitanje, da li je ovaj incident mogao biti spriječen?“

Abbott je rekao da čak i da je Monis bio na listi i praćen 24 sata dnevno, tragedija se možda ne bi mogla spriječiti.

„Bilo bi vrlo moguće, sigurno moguće, da do ovakvog incidenta dođe, jer nivo kontrole koji bi bio potreban da se ljudi zaustave od obavljanja svakodnevnih aktivnosti bi bio vrlo, vrlo visok, zaista“, rekao je on.

Poginula štiteći kolegicu

U tragediji u utorak smrtno su stradali menadžer kafića Lindt, Tori Johnson (34) i advokatica Katrina Dawson (38), majka troje djece, koja je u kafić došla sa kolegicom da popije toplu čokoladu.


Katrina Dawson [EPA]

Umrla je na rođendan svoje majke, štiteći trudnu kolegicu od Monisovog napada, prenose australski mediji.

Najmlađi talac, devetnaestogodišnji Jarrod Morton Hoffman bio je primoran da zove medije i prenese im zahtjeve otmičara nakon što je nekoliko talaca uspjelo pobjeći u ponedjeljak.

”Rekao nam je, oko za oko, ako neko pobjegne, neko drugi će biti ubijen”, kazao je Morton Hoffman za The Daily Telegraph.

Mladić je opisao kako mu je Monis uperio pištolj u sljepoočnicu.

Brojni Australci danas su položili cvijeće na mjestu smrtonosne talačke drame.

Građani su se skupili ispred mjesta incidenta u Martin Placeu, nakon što su društvene mreže preplavljene izrazima straha i zaprepaštenja.

Zastave na Vladinim zgradama u Sydneyju spuštene su na pola koplja.

„Vozit ću se s vama“, neke su od poruka privezane na bukete cvijeća u Martin Placeu, što se odnosi na kampanju solidarnosti sa muslimanskom zajednicom na Twitteru, u kojoj sudjeluju deseci hiljada ljudi, koristeći hashtag #illridewithyou.

Kampanja protiv islamofobije je pokrenuta nakon što su se na društvenim mrežama pojavile antiislamske poruke.

Jedna korisnica Twittera poručila je muslimanima da se želi voziti s njima na posao sredstvima javnog prevoza ukoliko se osjećaju preplašenim, koristeći hashtag #illridewithyou. 

Uskoro je ova kampanja preplavila Twitter, a korisnici širom svijeta koristili su ovaj izraz solidarnosti.

Duga historija nasilja

Ranije je premijer Abbot napad nazvao terorizmom.

„Monisa je pratila duga historija nasilnih zločina, zadivljenosti ekstremizmom i mentalne nestabilnosti“, dodao je on.

„Kako se opsada razvijala, pokušao je sakriti svoja djela simbolizmom ISIL-ovog kulta smrti.“

Napadač iz Sydneja Sheik Haron (50), Australac porijeklom iz Irana, bio je samoproglašeni imam.

Kako su pisali mediji u Australiji, njegovo pravo ime je Manteghi Bourjerdi.

U Australiju je došao 1996. kao izbjeglica i promijenio ime u Man Haron Monis te sebi dao titulu Sheikh Haron.

Izbjegao je iz Irana jer je propagirao liberalanu interpretaciju islama, zbog čega su njegova tadašnja žena i djeca zatvoreni, navode mediji.

Od ranije je poznat policiji, najprije zbog pisanja pisama mržnje porodicama poginulih australskih vojnika u Afganistanu.

Haron je u pismima vojnike opisivao kao ubice te pozivao njihove porodice da zahtijevaju od Vlade da svoje snage povuče iz Afganistana. Nakon toga je uhapšen pod optužbom za maltretiranje.

U novembru 2009. pojavio se na sudu, povodom tog slučaja, i tvrdio da je mirovni aktivista. Kasnije se lancima zavezao za zgradu suda u znak protesta protiv optužbi koje su mu se stavljale na teret.

Prošle godine bio je osumnjičen za saučesništvo u ubistvu svoje bivše supruge, a zatim je pušten uz kauciju.

U martu ove godine Haron je uhapšen zbog seksualnog napada na mladu ženu koja je bila njegova klijentica dok je radio kao navodni „duhovni iscjeljitelj“, kako je sebe nazivao, u predgrađu Sydneyja, pišu australski mediji.

Do talačke krize je došlo nakon što se Australija pridružila borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Ta zemlja je rasporedila eskadrilu vojnih aviona i stotine trupa na Bliskom istoku.

Australska vlada je podigla upozorenje od terorizma u septembru.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije