Sigurnosni izazovi saudijske Vlade tokom hadža

Grad Meka u Saudijskoj Arabiji za muslimane je sveti grad, u kojem se rodio poslanik Muhamed i odakle potiče vjera islam. Svake godine milioni muslimana posjećuju taj grad i okolna sveta mjesta u obredu zvanom hadž. Nemuslimanima je zabranjen ulaz u Meku. Štaviše, ove godine u grad ne mogu ući čak ni muslimani bez urednih dokumenata. Razlog za to su pojačane mjere sigurnosti.

Milioni muslimana će doći u Meku narednih dana kako bi obavili hadž, hodočašće gradu u kojem je rođen islam. Svako od njih mora imati hadžijsku vizu. Ako je nema, ne može ući u sveti grad.

“Kao i uvijek do sada, i ove godine sigurnost tokom hadža je na prvom mjestu. Saudijska Vlada je angažirala desetine hiljada pripadnika snaga sigurnosti da čuvaju red i mir kako bi hadžije i potpunoj sigurnosti mogli obaviti sve vjerske obrede”, javlja reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Sigurnosni izazovi su brojni – od šiitskih hodočasnika koji su se 80-ih godina smrtonosno sukobili sa saudijskom policijom, do grupe Islamska država Irak i Levant, koja je već izvela napade protiv Kraljevine.

Ništa se ne prepušta slučaju

Zato se na tom mjestu ništa ne prepušta slučaju. Uoči hadža tradicionalna vojna parada u Meki pokazuje spremnost saudijskih specijalnih snaga.

Ova zaljevska kraljevina je jedan od najvećih kupaca vojne opreme na svijetu. Novac se ulaže i u savremenu opremu za kontrolu masa, kako se ne bi ponovili smrtonosni stampedi iz ranih 90-ih. Hadžije kažu da se osjećaju sigurnim.

“Ovdje se osjećamo potpuno sigurno. Nismo primijetili neki problem koji se tiče sigurnosti. Nesreću koja se desila prije nekoliko dana nije uzrokovalo sigurnosnom osoblje, već poduzete mjere koje nisu bile dovoljne”, rekao je Salahudin, hadžija iz Pakistana.

“Nadamo se da će nam Bog omogućiti da dođemo svake godine. Molimo se da nam omogući da stalno budemo u Haremu. Ništa nema ljepše od ovog. Zahvaljujemo se cijeloj Kraljevini na uslugama koje nam pružaju. Ništa ne nedostaje”, navodi Mustafa, hadžija iz Maroka.

Većina muslimana dobije samo jednu priliku u životu da obavi hadž. U većini slučajeva, ljudi tokom cijelog života štede novac za taj put. Zato saudijska Vlada nastoji da se obred hadža obavlja u najboljem moguće redu.

Izvor: Al Jazeera