Sharif: Musharrafu da se sudi za izdaju

Sharif je bio predsjednik pakistanske Vlade kad ga je Musharraf državnim udarom 1999. zbacio sa vlasti (AP)

Novi pakistanski premijer Nawaz Sharif izjavio je da bivši šef države Pervez Musharraf, koji se nalazi u kućnom pritvoru, treba da odgovara za izdaju dok je bio na vlasti.

“Musharrafovi potezi potpadaju pod veleizdaju. On treba da odgovara pred sudom”, rekao je Sharif tokom obraćanja Parlamentu.

“Musharraf treba na sudu da odgovara za svoju krivicu. Slijedit ćemo zakonsku regulativu i sve političke snage će biti uključene”, dodao je on, prenosi agencija Tanjug.

Sharif je iznio da je bivši predsjednik dva puta prekršio Ustav.

“On je zbacio izabranu Vladu 1999. i sve je ugrozio. Smijenio je sudije i uhapsio ih”, rekao je premijer Pakistana, navodi AFP.

Sharif je bio predsjednik pakistanske Vlade kad ga je Musharraf državnim udarom 1999. zbacio sa vlasti.

Razgovor s tužiocem

Sharif je o suđenju Musharrafu za izdaju razgovarao i sa javnim tužiocem kako bi iznio poziciju Vlade u tom pogledu budući da jedino država može da inicira suđenje za izdaju.

Pakistanski zakoni predviđaju dosuđivanje smrtne ili kazne doživotnog zatvora po optužbi za izdaju.

Prijelazna pakistanska Vlada prethodno je u aprilu odbila da sudi Musharrafu za izdaju, tvrdeći da to prevazilazi njen mandat i da o tome treba da odlučuje nova Vlada, koja je potom izabrana u maju.

Musharraf, koji je vladao zemljom od 1999. do 2008, proljetos se vratio u zemlju poslije četiri godine dobrovoljnog izgnanstva, a od 19. aprila se nalazi u kućnom pritvoru jer mu se sudi po više osnova.

On je formalno uhapšen zbog sumnje za pokušaj ubistva, a sudi mu se i za učešće u zavjeri i ubistvu bivše premijerke Benazir Bhutto 2007. godine, kao i za otpuštanje sudija iste godine.

Izvor: Agencije