SFF: Isabelle Huppert primila ‘Počasno srce Sarajeva’

Isabelle Huppert je dobitnica brojnih prestižnih nagrada (Fena)

Francuskoj glumici Isabelle Huppert večeras je na ceremoniji u sarajevskom Narodnom pozorištu u okviru 25. izdanja Sarajevo Film Festivala uručeno priznanje „Počasno srce Sarajeva“ za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Ova slavna glumica, koja se proslavila u brojnim filmovima zahvalila je na, kako je kazala, ukazanoj časti zbog ove nagrade, a odluka da joj se dodijeli ova nagrada ju je istovremeno i dirnula i učinila ponosnom, tvrdi Fena.

Za ovaj festival je kazala da je mnogo više od toga. Za nju je SFF više svojevrsna proslava onoga što Sarajevo jeste, odnosno njegovog života i kreativnosti.

„Sarajevo je centar Evrope, a o Evropi morate brinuti posebno u posljednje vrijeme. Za mene je velika čast biti ovdje jer je Sarajevo utjelovljenje ideje kozmopolitizma“, zaključila je Huppert.

Huppert je legendarna je filmska i pozorišna glumica. Tokom karijere duge pet desetljeća sarađivala je sa slavnim rediteljima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luca Godarda, Otta Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis, Michaela Cimina i Paula Verhoevena.

Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima „Pijanistica“, „Bijela roba“, „Ona“, „Greta“ i mnogim drugim.

Nominacija za Oscara

Huppert je dobitnica brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu “Čipkarica” te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima „Priča o ženama“ i „Ceremonija“.

Dobitnica je i specijalne nagrade žirija „Lion d’Or“ Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu „Gabrielle“ i za životno djelo, kao i dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Cannesu za uloge u filmovima „Violette“ i „Pijanistica“.

Osvojila je i francusku nagradu Cesar, za najbolju glumicu za filmove „Ceremonija“ i “Ona”, a za ulogu u filmu “Ona” osvojila je i nagrade Gotham, Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za nagradu Oscar za najbolju glumicu.

Huppert je i nositeljica francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umjetnosti i književnosti. Predsjedavala je žirijem 62. Filmskog festivala u Cannesu.

Ova glumica održala je večeras i specijalni „Masterclass“, a publika je imala priliku gledati je jučer u filmu “Frankie” američkog režisera Irae Sachsa u kojem Huppert igra glavnu ulogu.

Izvor: Agencije