Oglasi

SFF: Isabelle Huppert primila 'Počasno srce Sarajeva'

Za mene je velika čast biti ovdje jer je Sarajevo utjelovljenje ideje kozmopolitizma, kazala je francuska glumnica.
Isabelle Huppert je dobitnica brojnih prestižnih nagradaFena

Francuskoj glumici Isabelle Huppert večeras je na ceremoniji u sarajevskom Narodnom pozorištu u okviru 25. izdanja Sarajevo Film Festivala uručeno priznanje „Počasno srce Sarajeva“ za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Ova slavna glumica, koja se proslavila u brojnim filmovima zahvalila je na, kako je kazala, ukazanoj časti zbog ove nagrade, a odluka da joj se dodijeli ova nagrada ju je istovremeno i dirnula i učinila ponosnom, tvrdi Fena.

Za ovaj festival je kazala da je mnogo više od toga. Za nju je SFF više svojevrsna proslava onoga što Sarajevo jeste, odnosno njegovog života i kreativnosti.

„Sarajevo je centar Evrope, a o Evropi morate brinuti posebno u posljednje vrijeme. Za mene je velika čast biti ovdje jer je Sarajevo utjelovljenje ideje kozmopolitizma“, zaključila je Huppert.

Huppert je legendarna je filmska i pozorišna glumica. Tokom karijere duge pet desetljeća sarađivala je sa slavnim rediteljima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luca Godarda, Otta Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis, Michaela Cimina i Paula Verhoevena.

Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima „Pijanistica“, „Bijela roba“, „Ona“, „Greta“ i mnogim drugim.

Nominacija za Oscara

Huppert je dobitnica brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu "Čipkarica" te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima „Priča o ženama“ i „Ceremonija“.

Dobitnica je i specijalne nagrade žirija „Lion d’Or“ Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu „Gabrielle“ i za životno djelo, kao i dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Cannesu za uloge u filmovima „Violette“ i „Pijanistica“.

Osvojila je i francusku nagradu Cesar, za najbolju glumicu za filmove „Ceremonija“ i "Ona", a za ulogu u filmu "Ona" osvojila je i nagrade Gotham, Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za nagradu Oscar za najbolju glumicu.

Huppert je i nositeljica francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umjetnosti i književnosti. Predsjedavala je žirijem 62. Filmskog festivala u Cannesu.

Ova glumica održala je večeras i specijalni „Masterclass“, a publika je imala priliku gledati je jučer u filmu "Frankie" američkog režisera Irae Sachsa u kojem Huppert igra glavnu ulogu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.