Šezdeseti rođendan barkoda

Ono što je za kriminalistiku bilo otkriće skladištenje i čitanje otiska prstiju, to je za globalnu indsutriju bilo otkriće barkoda.

Ove sedmice je obilježeno 60 godina od kada je u Americi zatraženo patentiranje ovog izuma.

Međutim, ma koliko crne i bijele pruge bile upečatljive, nisu se pojavile u američkim supermarketima prije 1974.

Laserske tehnologije koja ih je učitavala do tada nije bilo.

I Google se pridružio čestitkama tako što je u ponedjeljak svoj logo na početnoj stranici zamijenio barkodom.

Danas postoji više od pet miliona individualnih barkodova širom svijeta. A reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić u Banja Luci je kroz skener provukla samo neke od njih.

„Za neke barkod predstavlja crne linije i brojeve. Međutim, u biznisu to je svjetski jezik“, kaže Smiljanić.

Barkod sadrži sve informacije o proizvodu.

Prva tri broja označavaju državu iz koje je proizvođač. Sljedećih četiri ili pet brojeva predstavljaju firmu, tj. proizvođača, dok brojevi koji slijede opisuju sam proizvod.

Firme su zadužene za kodiranje svojih proizvoda, ali je neophodna verifikacija. Ukoliko bi se potkrala greška u barkodu, to bi moglo da naruši cijeli sistem poslovanja, kažu stručnjaci. U Bosni i Hercegovini verifikaciju barkodova obavlja Svjetska asocijacija Global Standards One (GS1).

Budući razvoj

„Praktično skeniranjem ovog barkoda vi ste preuzeli informaciju o proizvodu i proslijedili je apsolutno tačno, precizno i ispravno onome kome treba ta informacija da posluži u sljedećoj fazi poslovanja“, kaže Saliha Osmanagić iz GS1.

Zemaljama u regionu dodijeljeni početni brojevi uglavnom su isti kao i pozivni brojevi u telefonskom saobraćaju.

Barkod nastao je 1. aprila 1973. za potrebe američkog tržišta. Međutim, u naše krajeve stigao je mnogo kasnije.

Prije samo 10 ili 15 godina trgovci su morali sve ove proizvode ručno da ispisuju na računu ili da cijenu ukucaju u kasu. Zahvaljujući barkodu to sad ide mnogo brže.

Stručnjaci kažu da je barkod olakšao sve sfere poslovanja.

Osim linearnog barkoda, koji je na svakom proizvodu, postoji i 2D bar kod. Sadrži više informacija poput internet stranice proizvođača.

Stručnjaci kažu da barkodu tek predstoji razvoj i šira primjena s obzirom na mogućnosti, koje pruža internet i moderni načini komunikacije.

Izvor: Al Jazeera