Sevilla i Inter za prvi trofej korona sezone

Sevilla igra za šesti, a Inter za četvrti trofej u ovom takmičenju (EPA)

Treneri Seville Julen Lopetegui i Intera Antonio Conte, dan uoči finalnog dvoboja nogometne Lige Evrope, koji će biti odigran u petak u njemačkom Kelnu (21:00 sat), složili su se kako je favorit italijanski viceprvak.

“Inter je ekipa puna igrača svjetske klase, ali mi smo odlučni odigrati odličnu utakmicu. Morat ćemo usmjeriti utakmicu na način da koristimo vlastite jake strane te na terenu igrači moraju raditi jedni za druge. Naš suparnik natjerat će nas da budemo na svome najvišem nivou”, kazao je Lopetegui.

Sevilli će ovo biti šesti nastup u finalu Lige Evrope, a u svih dosadašnjih pet nastupa osvojila je i naslov – 2006. pobijedila je Middlesbrough, 2007. Espanyol, 2014. Benficu, 2015. Dnipro, a 2016. godine Liverpool.

U posljednje dvije sedmice Sevilla je u nastavku Lige Evrope ostvarila tri pobjede, uz primljen samo jedan pogodak; prvo je u osmini finala svladala Romu sa 2:0, potom Wolverhampton Wandererse sa 1:0, da bi u polufinalu nadigrala Manchester United sa 2:1.

Desetogodišnje čekanje

S druge strane, Inter je 10 godina čekao na nastup u nekom eurofinalu, kada je u završnici Lige prvaka 2010. godine sa 2:0 bio bolji od Bayerna iz Minhena za svoj treći naslov prvaka Europe.

I u ovom takmičenju Inter ima tri trofeja, sva tri osvojena u 90-im godinama prošlog stoljeća; 1991. je u finalu nadigrao Romu, 1994. Austriju iz Salzburga, a 1998. godine Lazio.

Kao i Sevilli, nastup u finalu će biti četvrti za Inter od nastavka Lige Evrope u Njemačkoj te je također u dosadašnja tri nastupa primio samo jedan gol.

Italijanski tim je u osmini finala sa 2:0 bio bolji od Getafea, potom je u četvrtfinalu sa 2:1 savladao Bayer iz Leverkusena, da bi u polufinalu deklasirao Šahtar iz Donjecka sa 5:0.

“Istog trenutka kada sam prihvatio ovaj posao rekao sam kako moramo pokušati osvojiti neki trofej. Imam jako dobru grupu igrača, koji uvijek žele napredovati, a sada imaju i priliku učiniti nešto historijsko. Možemo biti ponosni što smo u finalu, ali iz ličnog iskustva znam kako se pamte samo pobjednici, jer sam tokom igračke karijere nastupio u četiri finala Lige prvaka, ali pobijedio sam samo jednom”, naglasio je Conte.

Vjerovatni sastavi

SEVILLA: Bounou – Jesus Navas, Kounde, Diego Carlos, Reguilon – Banega, Fernando, Jordan – Suso, En-Nesyri, Ocampos.

INTER: Handanovič – Godin, De Vrij, Bastoni – D'Ambrosio, Gagliardini, Brozović; Barella, Young – Lukaku, Lautaro.

Izvor: Agencije