Seul želi razgovarati s Pjongjangom o pripremama za samit u aprilu

Ranije je Moonov šef ureda Im Jong-seok rekao kako će predloženi razgovori Sjever-Jug krajem marta pokriti ključne teme (EPA)

Južna Koreja je objavila da tokom marta želi obaviti razgovore na visokom nivou sa Sjevernom Korejom radi priprema susreta na vrhu u aprilu i da bi se južnokorejski predsjednik Moon Jae-in u maju mogao sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom prije njegovog planiranog susreta sa sjevernokorejskim čelnikom Kimom Jong-unom.

Trump je potvrdio svoj plan da se sastane s Kimom do kraja maja kako bi razgovarali o nuklearnim aktivnostima Sjeverne Koreje u telefonskom razgovoru s Moonom, a dvije Koreje će do kraja aprila održati susret na vrhu u Panmunjomu na njihovoj granici gdje je potpisano primirje nakon Korejskog rata.

Pripreme predstojećih aktivnosti

U saopćenju Bijele kuće se navodi da su Trump i Moon razgovarali o pripremama za predstojeće aktivnosti s Pjongjangom i da su se saglasili da su “konkretne akcije”, ne riječi, ključne za denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

Rekli su kako “je svjetlija budućnost moguća za Sjevernu Koreju ako odabere ispravan put”, navodi se u saopćenju.

Ranije je Moonov šef ureda Im Jong-seok rekao kako će predloženi razgovori Sjever-Jug krajem marta pokriti ključne teme na dnevnom redu i druge pojedinosti budućeg samita između Moona i Kima.

“Odlučili smo skratiti dnevni red na denuklearizaciju korejskog poluotoka, osiguranje trajnog mira i smirivanje vojnih napetosti te novi, svježi put naprijed u međukorejskim odnosima”, rekao je Im Jong-seok, šef južnokorejskog tima za pripremu samita.

Dodao je da bi se Moon mogao sastati s Trumpom nakon međukorejskog sastanka na vrhu, a prije Trumpovog sastanka sa Kimom.

Izvor: Agencije