Šesti uzastopni trijumf Hrvatske na rukometnom EP-u

Hrvatski rukometaši savladali su Češku s 22:21 (11:9) i došli do šeste uzastopne pobjede na Evropskom prvenstvu, koje je u toku u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Hrvatska će posljednji dvoboj u grupi I, koji igra protiv Španije, dočekati s maksimalnim učinkom. Nešto kasnije u toj grupi slavili su i Španci; bili su bolji od Bjelorusije s 37:28.

Selektor Hrvata Lino Červar protiv Čeha je odmarao igrače koji su iznijeli glavni teret dosadašnjih utakmica, pa u igru nisu ulazili golman Marin Šego, Luka Cindrić, Igor Karačić i Željko Musa, a kapiten Domagoj Duvnjak ušao je samo kako bi izveo jedan sedmerac u drugom poluvremenu.

Protiv Španije u srijedu

Marko Mamić s pet golova predvodio je strijelce pobjedničke reprezentacije. Po tri pogotka postigli su Luka Stepančić, David Mandić i Marino Marić, a po dva Josip Šarac, Matej Hrstić i Vlado Matanović. Golman Matej Ašanin imao je deset odbrana.

S druge strane, češku reprezentaciju sa sedam golova predvodio je Ondrej Zdrahala, a najbolji pojedinac bio je golman Tomaš Mrkva s 12 odbrana.

U posljednjoj utakmici ove grupe današnjeg programa, Njemačka je uvjerljivo savladala Austriju (34:22) i trenutno je na trećem mjestu koje vodi ka razigravanju za peto mjesto.

Hrvatska i Španija na vrhu su tabele s po osam bodova. Četiri ima Njemačka, a po dva Austrija i Bjelorusija, dok je Češka bez bodova.

Hrvatski rukometaši posljednju utakmicu u grupi I, u kojoj će se odlučivati o prvom mjestu, odigrat će u srijedu u 16 sati protiv Španije.

Izvor: Al Jazeera i agencije