Šest mjeseci do Brexita: Ključni datumi

U pregovorima između britanskih i evropskih dužnosnika i dalje nema pomaka (Ilustracija)

Još je šest mjeseci do datuma službenog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, a pregovori između Brisela i Londona o tome su, prema riječima britanske premijerke Therese May, u slijepoj ulici.

Ako May uspije postići sporazum s EU-om, njen plan će još trebati potvrditi razjedinjena Konzervativna stranka i Parlament.

Ako ne uspije, Velika Britanija bi se mogla suočiti s izlaskom bez sporazuma, novim izborima ili još jednim referendumom.

Ovo su značajni datumi za dalji razvoj događaja prije službenog izlaska u martu iduće godine:

Konferencija konzervativaca (30. septembar – 3. oktobar)

Konzervativci često provode svoje godišnje konferencije u grozničavoj atmosferi.

May je prošle godine na njoj održala neuvjerljiv govor, tokom kojeg je izgubila glas, a iza leđa su joj padala slova sa pozadine pozornice.

Ovaj put će skupom dominirati tenzije oko njenog plana za Brexit, a rivali, poput bivšeg ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, vjerovatno će iskoristiti priliku kako bi članstvo uvjerili da je za stranku bolje da su joj oni na čelu.

Iako May na konferenciji želi prvenstveno govoriti o unutrašnjoj politici umjesto o Brexitu, na skupu će ispitati mnijenje svoje stranke o sporazumu koji planira postići s EU-om.

Evropsko vijeće (18. oktobra)

May će se sredinom oktobra susresti s drugim evropskim čelnicima i Evropskom komisijom kako bi pokušala zaključiti pregovore oko uvjeta britanskog izlaska i budućem odnosu s Evropom.

Visoki evropski zvaničnici naglašavaju kako će taj susret biti “trenutak istine” za pregovore te da će tada znati je li postignut dovoljan napredak za formaliziranje sporazuma u novembru.

Završni dokument će morati pružiti rješenje za trgovinska pitanja i izbjegavanje povratka kontrola na granici između Sjeverne Irske i Republike Irske, koja će postati jedina kopnena granica Ujedinjenog Kraljevstva s EU-om.

Obje su strane otkrile kako se razgovori mogu produžiti do novembra bez ugrožavanja daljih rokova.

Specijalni samit o Brexitu (17. i 18. novembar)

Čelnici EU-a su na summitu u Salzburgu sredinom septembra dogovorili posebni skup 17. i 18. novembra, na kojem se treba zaključiti sporazum o brexitu.

Ako ga do tada bude.

Evropsko vijeće (13. i 14. decembar)

Čelnici članica EU-a susrest će se ponovo na Vijeću 13. i 14. decembra.

Ako se sporazum ne postigne u novembru, ovaj samit bi mogao biti jedna od posljednjih prilika za dogovor ako će ga parlamenti u Briselu i Londonu biti spremni ratificirati do marta.

Glasanje britanskog Parlamenta o Brexitu (neodređen datum)

Za bilo kakav sporazum, postigne li ga uopće, May mora dobiti podršku u Parlamentu.

Za to joj treba oko 320 glasova.

Njeni konzervativci u tom tijelu od 650 zastupnika imaju 316 mjesta, pa se za većinu oslanjaju na sjevernoirsku stranku DUP, koja ima 10 zastupnika.

Laburisti su krajem septembra odlučili glasati protiv bilo kakvog dogovora koji premijerka postigne s Briselom, zbog čega bi ona mogla izgubiti na glasanju u Parlamentu ako ne uspije uvjeriti sve zastupnike svoje koalicije.

Laburisti su na istom skupu podržali ideju o novom referendumu o Brexitu.

Neuspjeh premijerkinog plana u Parlamentu mogao bi ugroziti njeno vodstvo strankom i dovesti do kolapsa Vlade i prijevremenih izbora.

Ratifikacija u Evropskom parlamentu (neodređen datum)

Sporazum između Velike Britanije i 27 evropskih čelnika mora ratificirati i Evropski parlament.

Ako proces krene u novembru, ili čak u decembru, i dalje će biti dovoljno vremena da se do datuma Brexita dovrši taj slojeviti proces.

Konačno glasanje moglo bi se održati na plenarnoj sjednici od 11. do 14. marta.

To će razdoblje biti obilježeno kampanjom uoči evropskih izbora u maju, na kojima Britanci više neće učestvovati.

Evropski zvaničnici su nagovijestili kako bi se mogla tolerirati još jedna odgoda ako se pregovarači jako približe postizanju sporazuma, no mogla bi iznositi najviše nekoliko sedmica, jer aktuelni EP ima posljednju plenarnu sjednicu sredinom aprila, što je daleko iza datuma službeno određenog za Brexit.

Izjava u slučaju izostanka sporazuma

Ako se do 21. januara 2019. godine ne postigne dogovor, britanska Vlada mora u pet dana objaviti koji su joj planovi, što je određeno evropskim sporazumom o izlasku.

May je krajem septembra rekla kako je nepostojanje sporazuma bolja opcija od lošeg dogovora.

Razdruživanje (29. mart 2019.)

Tog datuma Britanci službeno izlaze iz EU-a.

Ako se do toga dana postigne sporazum, nastupa prelazni period, kada će veliki dio evropskih pravila i regulacija biti na snazi, dok Vlada u Londonu ne formulira i provede zamjenske mjere za niz pitanja, poput imigracije.

Glavni pregovarač EU-a oko Brexita Michel Barnier u septembru je podsjetio kako izlazak iz tog bloka znači i napuštanje 750 međunarodnih sporazuma.

Kraj prelaznog razdoblja (31. septembar 2020.)

Krajem 2020. godine završava se prijelazno razdoblje kojem je cilj amortiziranje posljedica Brexita na ekonomiju te smirivanje nestabilnosti.

Do sada je dogovoren samo mali dio budućeg odnosa EU-a i Velike Britanije po pitanju trgovine, jedinstvenog tržišta i drugih važnih pitanja.

Izvor: Agencije