Oglasi

Šest miliona Afganistanaca treba hranu, polovina djeca

UNICEF kaže da je zabilježena suša kao nikada ranije, a sukobi su ostavili strašne posljedice na sve, posebno na djecu.
Djeca, Afganistan, HranaU prva tri mjeseca ove godine poginulo je i ranjeno blizu 5.000 djeceEPA - Arhiva

Fond Ujedinjenih naroda za djecu - UNICEF priopćio je kako je ove godine u Afganistanu zabilježena velika suša kao nikada ranije.

U priopćenju se navodi da je za oko šest milijuna ljudi, od kojih polovicu čine djeca, hitno potrebno dostaviti humanitarnu pomoć, prenosi Anadolija.

Alison Parker, predstavnica UNICEF-a u Afganistanu, istaknula je da su oružani sukobi u toj zemlji, koji traju već desetljećima, ostavili strašne posljedice na sve ljude, a posebno na djecu.

Upozorila je da je 2018. godina bila posebno teška zbog nasilja, sukoba, velike suše, nedostatka hrane i sve većeg siromaštva.

Naglasila je i kako više od tri milijuna djece ne može pohađati školu, od čega blizu 60 posto čine djevojčice.

Sukobi ulaze u 40. godinu

Napominje da je samo u prva tri mjeseca ove godine poginulo i ranjeno blizu 5.000 djece, što je jednako broju iz čitave prošle godine.

Podsjetila je da će sukobi u toj zemlji 2019. ući u 40. godinu, apelirajući na međunarodnu zajednicu da pomogne kako bi se zaustavio rat u Afganistanu.

Glasnogovornik UNHCR-a Babar Baloch je izjavio da je ova agencija zračnim putem pokrenula akciju pomoći kako bi pomogla stanovnicima Afganistana koji se suočavaju sa sukobima i velikom sušom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.