Servis Solar Impulsea trajat će sedam dana

Kad se popravak završi, Solar Impulse 2 morat će čekati razdoblje stabilnog vremena za ponovno polijetanje prema Havajima (AFP)

Revolucionarni avion Solar Impulse 2, koji je zbog loših vremenskih uslova morao sletjeti u Japanu, oštećen je i morat će pričekati najmanje sedmicu dana prije nego što će moći ponovo poletjeti, rekao je njegov pilot.

Vijest o servisiranju aviona predstavlja novi problem na njegovom opasnom putu oko svijeta.

„Popravak će trajati sedmicu dana. Došlo je do manjih kvarova, ništa značajno“, izjavio je Andre Borschberg na aerodromu u Nagoyi, gdje je letjelica na solarni pogon našla utočište.

Uprkos zaštiti koju je ekipa poduzela, jedno od krilca oštećeno je nakon slijetanja, dok je Solar Impulse 2 morao ostati niz sati na pisti, izložen vjetru, kiši i vrućini, u očekivanju pokrova rađenog po mjeri, a upućenog hitno teretnim avionom iz Kine.

Letjelica, vrlo krhka i preširoka da bi ušla u klasične hangare (72 metra) ne podnosi zračne turbulencije i nije sastavljena da bi mogla biti prepuštena na milost nevremenu, čak i na tlu.

Ogroman šator na napuhavanje stigao je tek u utorak navečer, istovremeno kad i logistička ekipa te je potom bilo potrebno desetak sati noćnog rada da ga se postavi.

Počinje sezona kiše

Kad se popravak završi, Solar Impulse 2 morat će čekati razdoblje stabilnog vremena za ponovno polijetanje prema Havajima.

„Sezona kiša počinje u Japanu, ali bit će i sunčanih trenutaka i jedan takav ćemo odabrati za polijetanje i kretanje možda više prema sjeveru kako bi se zaobišla fronta poremećaja i došlo do Havaja“, objasnio je Borschberg.

Krila aviona Solar Impulse 2 prekrivena su s više od 17.000 solarnih panela. Na put oko svijeta poletio je 9. marta iz Abu Dabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a svrha je operacije promovirati korištenje obnovljivih energija, u prvom redu sunčeve energije.

Ukupno treba prijeći 35.000 kilometara skromnom srednjom brzinom između 50 i 100 kilometara na sat u 12 etapa tokom pet mjeseci i vratiti se u Abu Dabi.

Izvor: Agencije